Görüş Bildir

Blokeler kalkıyor

Dicle Elektrik, sulamada kullandığı ve ödemediği elektrik borcu nedeniyle Bakanlar Kurulu kararı ile tarımsal desteklemesine bloke konulan çiftçilerin, desteklemelerinin üzerindeki blokajı nasıl kaldıracakları konusunda bilgilendirmede bulundu.

Blokeler kalkıyor

Neşet AYTEK

DİYARBAKIR  - Tarımsal sulamada kayıt dışı elektrik kullanımının yüzde 92 düzeyinde bulunduğu, her yıl yaklaşık 1.6 milyar liralık elektrik enerjinin bedeli ödenmeden kullanıldığı Dicle Elektrik bölgesi olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde kullanılan elektriği kayıt altına alabilmek için çok yönlü çalışmalar yapılıyor.

TARIMSAL SULAMADA KAYIT DIŞI KULLANIM YÜZDE 92

Bir yandan özelleşme sonrasında elektrik tedarik işini üstlenen Dicle Elektrik, sorumluluk bölgesinde bulunan ve tarımsal sulamada en fazla kayıt dışı elektrik kullanılan 6 ilde kaçak kullanım ile mücadele yürütüyor. Enerji şirketi, mobil ekipler ile sahada kaçak elektrik denetimleri yaparken, teknolojik yatırımlar ile de bunun önüne geçmeye çalışıyor.

BAKANLAR KURULU KARARI İLE BLOKE KONULDU

Kayıt dışı elektrik ile mücadelede hükümet de enerji şirketlerini yalnız bırakmayarak, ek tedbirler almayı ihmal etmiyor. Elektrik ile sulama yapan çiftçilerin tarımsal destekleme primlerine bloke konulması da bu tedbirlerden birini teşkil ediyor. Bakanlar Kurulu, 2015’te olduğu gibi 2016’da da tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar destekleme ödemesi yapılmaması yönünde bir karar aldı. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’nin 11 Mayıs 2016 tarihli 29709. sayısında yayınlanan bu kararın ardından ilgili banka, borçlu çiftçilerin destekleme primlerine bloke koydu.

BORCUNU ÖDEYENİN BLOKESİ KALDIRILIYOR

Elektrik borçlarından dolayı destekleme primlerini alamayan çiftçiler ise, borçlarını öğrenmek ve bir an önce blokelerin kaldırılmasını sağlamak için Dicle Elektrik Dağıtım’ın yolunu tuttu. Bu nedenle Dicle Elektrik Dağıtım il ve şube müdürlüklerinde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Enerji şirketi de borçlu çiftçilerin blokelerinin bir an önce kaldırabilmesi için bir açıklama yaptı. Elektrik şirketinden yapılan açıklamada, çiftçilerin öncelikle kullandıkları elektrik bedelinde 3’te 2 oranında indirim imkanı sağlayan kampanyaya dahil olarak sayaç taktırmaları, ardından da borçlarını ödemek için başvuruda bulunmaları gerektiğini duyurdu. Söz konusu açıklamada, borcunu bir defada ödeyen çiftçilerin blokesinin hemen kaldırılacağına yer verilirken, 'Desteklememden kesilsin’ diyen çiftçilerin blokesinin ise 2 gün sonra kaldırılacağı kaydedildi.

Bunun üzerine elektrik borcunu ödeyen çiftçilerin blokelerinin kaldırılmasına başlandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi