Görüş Bildir

Bölgeye hayat getirecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, köye dönüş yapacaklardan uygun şartlar taşıyanlara 300 küçükbaş hayvan ve asgari ücret üzerinden maaş verilmesine ilişkin proje bölgede sevinçle karşılandı.

Bölgeye hayat getirecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, köye dönüş yapacaklardan şartları uygun olanlara 300 küçükbaş hayvan ve asgari ücret üzerinden maaş verilmesini kapsayan projesi, Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda yaşanan terör saldırıları nedeniyle farklı bölgelere göç eden ailelere, doğdukları topraklarda yeniden hayvancılık yapmaları için umut oldu.

Bakanlıkça, çeşitli nedenlerle köyden göç ederek şehirlerde tüketici durumuna düşenlerden durumu uygun görülenlerin geri dönüşünü sağlayarak hayvancılığa yönlendirmek, onlara gelir oluşturmak ve 45 milyon olan küçükbaş hayvan sayısını artırmak amacıyla yeni proje geliştirildi.

Bu kapsamda, 300 küçükbaş hayvanı Ziraat Bankasının kredisi aracılığıyla alacak üreticiler, TİGEM'in sözleşmeli ailesi olacak. Bakanlık bu kişilere yem ve ilaç desteği ile asgari ücret üzerinden maaş verecek.

Proje, yetiştirici birliklerince olumlu karşılanırken, Güneydoğu'dan 1990'lı yıllarda yaşanan terör saldırıları nedeniyle farklı bölgelere göç eden aileleri de sevindirdi.

Şehirlerde zor şartlarda yaşamlarını sürdüren aileler, doğdukları topraklarda yeniden hayvancılık yapabilecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkan Yardımcısı Ali İlbaş, projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

İlbaş, AK Parti hükümetlerinin hayvancılığın gelişmesi için önemli projeler geliştirdiğine işaret ederek, bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilkbahardan itibaren güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çıkma yasağının kaldırılacağını müjdelemesinin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Proje için Bakan Fakıbaba'ya teşekkür ettiklerini ifade eden İlbaş, "80 milyon nüfusu olan ülkemizde 80 milyon küçükbaş hayvan sayısına ulaşabiliriz. Bunu ancak bu tür projelerle yapabiliriz." diye konuştu.

Terörle mücadelede sağlanan başarı dolayısıyla bölgenin huzur ve güven ortamına kavuştuğuna dikkati çeken İlbaş, "Proje, köye dönüş ile hayvancılığın gelişmesini de sağlayacak. Bu sayede et fiyatı da düşecek." dedi.

- "Proje köye dönüşü sağlayacak"

Diyarbakır Keçi ve Koyun Yetiştiriciler Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, söz konusu projenin, bugüne kadarki en önemli hayvancılık projesi olduğunu düşündüğünü söyledi.

Çeşitli nedenlerle son 40 yılda köyden başta İstanbul, Diyarbakır, Mersin ve İzmir olmak üzere kentlere göç olduğunu vurgulayan Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Özellikle köylerden kente göç etmiş, iş arayışı içinde olanlar için çok büyük bir fayda sağlayacaktır. İstihdama yönelik proje olacaktır. Büyük umutla köyden şehre göç etmiş insanlar asgari ücretle iş arıyor ancak bulamıyor. Bu proje köye dönüşü sağlayacak."

Batman'da Balpınar Köyü Muhtarı Osman Topkan, projenin hayata geçirilmesiyle köylere geri dönüşün başlayacağını söyledi.

Projenin hayata geçirilmesini dört gözle beklediklerini belirten Topkan, şunları kaydetti:

"Bu destekle kentten köye göç başlar. Hem bölgemiz hem de Türkiye için iyi olur. Başta İstanbul olmak üzere batı illerine göç edenlerin çoğunluğu iş bulamadığı için mağdur oldu. Destek verilirse insanlar köylerine yeniden dönecektir. Hayvancılık gelişeceği için ithal etin de önüne geçilmiş olacak."

- "Köye dönüş yapmaya hazırız"

Köyünden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlardan Zeki Eren, bir süre önce geliri olmadığı için Ekmekçiler köyünden Siirt'te göç ettiğini belirtti.

Hükümetin vatandaşa destek olmak için önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Eren, "Bu proje hayata geçirilirse köye dönüş yapmaya hazırız. Bir an önce projenin hayata geçirilmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Siirt'in Kurtalan ilçesinde yaşayan Yahya Keşli, projenin gündeme gelmesinin ardından köyden kente göç edenlerin heyecanlandığını söyledi.

Proje sayesinde köylerin eski canlılığına kavuşacağını anlatan Keşli, "Bu tür destekler köyleri kalkındırır. Köyde geliri olmadığı için birçok kişi başka yerlere göç etmek zorunda kaldı. Gelir sağlanırsa elbette geri dönerler." şeklinde konuştu.

Köylülerden Harun Okumuş, hayvancılığa destek verilmesinin sevindirici olduğunu dile getirerek, proje ile köylerin üretim merkezi haline geleceğini aktardı.

Okumuş, "Bu proje ile artık üretici olacağız. Şu an bizler sadece tüketiciyiz. Bu proje ile insanlar köylerine dönecek, köyler canlanacak. Hayvancılık da canlanacak ve et, süt, yoğurt bol olacak." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi