Borç krizindeki Ürdün, IMF kapısında

Ürdün Uluslararası Para Fonundan 1,4 milyar dolar kredi talep etti

Borç krizindeki Ürdün, IMF kapısında

Ürdün hükümeti 21 milyar dolara ulaşan bütçe açığını kapatmak için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 1,4 milyar dolar kredi talebiyle müzakereler yürütmeye başladığını açıkladı.

Maliye Bakanı Süleyman Hafız yaptığı açıklamada, ''Ürdün hükümeti milli ekonomiyi yoluna koymak için gerekli çalışmaları yürütmektedir. IMF'den alınacak bu kredinin 2012 yılının son çeyreğinde devlet hazinesine girmesini bekliyoruz'' ifadesini kullandı.

-Hafız:''Resmi harcamalarda kesintiye gidilecek''

Bakan Hafız, devlet bütçesinde önemli bir yer tutan resmi kurumların petrol ve elektrik harcamalarıyla ilgili tasarruf önlemlerinin alınacağını bildirdi.

Ürdünlü bakanların körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretlerin önemine de değinen Hafız, ziyaretlerin, bu ülkelerden Ürdün'e yatırım akışının devamlılığının sağlanmasında önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Ürdün hükümeti geçen Çarşamba günü halkın, orta ve alt sınıfın yakıtı olarak gördüğü 90 oktan benzinin fiyatına yüzde 20 zam yapmış ve büyük tepki toplamıştı.

Hükümet bankacılık, iletişim, otelcilik, madencilik endüstrisi gibi alanlarda kullanılan elektriğin tarifesiyle uçak ve gemi yakıtı, LPG ve elektrik üretiminde kullanılan yakıtlarla, asfalt fiyatlarını arttırmıştı.

Ürdün hükümeti, fiyat artışlarının mevcut bütçe açığından kurtulmak maksadıyla gerçekleştirildiğini duyurdu. Hükümetin açıkladığı resmi verilere göre, geçen Şubat ayında 21 milyar dolar olan bütçe açığının 2012 yılı sonunda 24,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Ürdün'de yolsuzluğu protesto etmek ve ekonomik, siyasi reform talebiyle geçen yılın Ocak ayından bu yana gösteriler düzenleniyor.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz