Görüş Bildir

"Büyük tarımsal ovalarımızı koruma altına alıyoruz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, büyük tarımsal ovaları sit alanı olarak koruma altına aldıklarını söyledi.

TÜYAP Diyarbakır 8. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı kapsamında 1. Tarım ve Hayvancılık Zirvesi gerçekleştirildi.

TÜYAP Kongre Merkezin’de, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ve bu yıl ilk defa gerçekleştirilen zirveye, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Hayvancılık Genel Müdürü Osman Uzun, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu,  DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane,  Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, Akademisyenler, Sektör temsilcileri, çiftçiler ve ilgili bölümlerin üniversite öğrencileri katılımda bulundu.

Sayar, iki yıl aradan sonra yeniden tarım fuarı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek, bu iki yıl süresince de fuara dair çalışmalarını sürdürerek fuar ve kongre merkezinin modernizasyonunu tamamladıklarını belirtti.

Sayar: ”Fuar alanın modernizasyonunu tamamladık”

Özellikle tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalardan gelen geribildirimleri değerlendirerek yarı kapalı sergi alanı oluşturduklarını ve fuar alanın fiziki altyapısını iyileştirdiklerini söyleyen Sayar, bu hazırlıkları tamamlayarak coşkulu bir şekilde fuar açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sayar: “Yurt dışından birçok katılımcıyı ağırladık”

Fuara katılan firma sayısında %20 artış olduğunu söyleyen Sayar, bunun yanında Irak, Bahreyn, Suudi Arabistan gibi ülkelerden de ziyaretçilerin bu fuara katılımda bulunduklarını sözlerine ekledi.

Sayar. “Hedef tarımsal kalkınmayı hızlandırmak”

Diyarbakır’ın Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Sayar, tarımın kentin ekonomisine ve istihdamına da önemli katkıları olduğunu belirtti. GAP projesi kapsamında Silvan barajının tamamlanmasıyla birlikte tarımdan gelen sanayi girdisinin ve verimliliğin artacağını da sözlerine ekledi. İlk kez böyle bir zirve gerçekleştirdiklerini söyleyen Sayar amaçlarının sektörel yeniliklerin, ilgili firma yetkilileri ve çiftçilerle paylaşılması olduğunu belirterek, destek olan ve katkı sağlayan bütün kurumlara teşekkürlerini ileterek konuşmasını tamamladı.

Tunç ise yapmış olduğu konuşmada, tarımın dünyanın en eski uğraşısı olduğunu söyleyerek Dicle Havzasının da bu uğraşıya bin yıllardır ev sahipliği yaptığını söyledi. Tarımsal üretimi ve gelişimi son derece önemsediklerini belirten Tunç bu bağlamda Diyarbakır’a vermiş oldukları tarımsal desteği 5 buçuk katına çıkarttıklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Tarım ekonomisi, teknolojik gelişmeler ve sektördeki değişimler, Tarım ve Hayvancılık sektöründe bölgesel politikalar, kaynakların doğru planlanması, tarımsal örgütlenmeler, küçük üreticilerin örgütlenmesi gibi konularda oturumlar gerçekleştirildi. Alanında uzaman akademisyenlerin ve tarımla ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen oturumlarda, katılımcılara detaylı bilgi verilerek, interaktif şekilde sunumlar yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi