Büyükşehir 42 dönümlük meyve bahçesi oluşturuyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum Projesi kapsamında 42 dönümlük arazide meyve bahçesi oluşturuyor. 4-5 yaşlarında 2 bin 35 adet meyve ağacının dikileceği araziden çok sayıda ailenin faydalanması amaçlanıyor.

Büyükşehir 42 dönümlük meyve bahçesi oluşturuyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı, Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum Projesi kapsamında meyve bahçesi oluşturuyor. Mega Sanayi Sitesi (Urfa yolu) önünde bulunan 42 dönümlük arazide oluşturulacak meyve bahçesine 4-5 yaşlarında 2 bin 35 adet meyve ağacı dikilmesi planlanıyor.

Temmuz ayında başlayan çalışmalar kapsamında araziyi taşlardan temizleyen ekipler, çevre düzenlemesi ve duvar örme işleminin ardından araziye 550 adet böğürtlen, 200 adet incir, 300 adet nar, 550 adet dut, 210 adet kayısı ve 225 adet Urmiye dutunun (karadut) dikimine başlayacak. Kasım ayı sonunda tamamlanması hedeflenen projeyle 10 ailenin istihdamı sağlanacak.

Arazi 9 parsele bölündü

Proje Koordinatörü Orhan Kan, 42 dönüm arazinin 9 parsele ayrıldığını belirterek, “ Ağaçlarımızı diktikten sonra ihtiyacı ve çalışma isteği olan aileleri bir araya getireceğiz. Özellikle seçeceğimiz aileler, daha önce Batı illerinde tarım alanında çalışan ailelerden oluşacak. Belirlenecek 10 aile Büyükşehir Belediyesi gözetiminde üretim yapıp ekonomik verim elde edecek.” şeklinde konuştu.

Büyükşehir rehberlik yapacak

Projede farklı meyve ağaçlarına yer vermelerinin sebebinin sürekli üretim sağlamak olduğunu dile getiren Kan, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı’nın ailelere üretim konusunda rehberlik yapacağını ifade etti.

Organik ve daha ucuz meyveler

Daha iyi ürün ve ekonomik verim elde etmek amacıyla istihdam edilen aileler arasında kooperatifleşmeye gidileceğini kaydeden Kan, “Kooperatifleşmedeki amacın üretilen ürünlerin pazarlanması veya herhangi bir resmi kuruma başvuruda işlerin daha hızlı ilerlemesidir. Bu sebepten dolayı bizler, kooperatifleşmeyi önemsedik.” diye konuştu.

Kan, yapılacak çalışmayla kente sağlıklı, taze, organik, zirai ilaçlardan, kimyasal gübrelerden arındırılmış, daha ucuz meyvelerin girişinin sağlanacağına dikkat çekti. Kan, projenin bölgede ve kentte ürün yetiştirme özelliğini arttıracağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz