Çelik: Böyle bir hesap uzmanını sıradan şirket bile çalıştırmaz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da yaptığı konuşmada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘6 milyon 200 bin işsiz var’ açıklamasının doğru olmadığını belirterek, "Böyle bir hesap uzmanını sıradan bir şirketin çalıştırmayacağını açıkça ifade ediyorum. Bırakınız devleti yönetmeyi, kendi şirketinizde böyle bir hesap uzmanının çalışması demek, felaket demektir” dedi.

Çelik: Böyle bir hesap uzmanını sıradan şirket bile çalıştırmaz

Bursa’da İŞKUR’un yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, seçim sürecinde her partinin projelerini açıkladığını söyledi. Herkesin projelerini anlattığını,hedeflerinden bahsettiğini ifade eden Çelik, “Projeler gırla gidiyor. Özellikle ana muhalefet partisinin ortaya koymuş olduğu İŞKUR’la ilgili bütün beyannamesini tek tek inceledik. İŞKUR boyutu ile ilgili 17 hedefleri var. Bu 17 hedefin, 17’sinin de şimdi yürürlükte olduğunu paylaşmak istiyorum” diye konuştu.
İşsizlik konusu gibi son derece önemli bir konuyu bu kadar gayri ciddi bir şekilde ele alan anlayışın, Türkiye’ye ne verebileceğini herkesin birbirine sorması gerektiğini vurgulayan Bakan Çelik, şunları söyledi:
“‘6 milyon 200 bin işsiz var’ diyor. Bunu meydanlarda utanmadan, sıkılmadan söyleyebiliyorlar. Hem de hesap uzmanı adı altında söylüyorlar. Vallahi böyle bir hesap uzmanını sıradan bir şirketin de çalıştırmayacağını açıkça ifade ediyorum. Bırakınız devleti yönetmeyi, kendi şirketinizde böyle bir hesap uzmanının çalışması demek, felaket demektir. Dünyada işsizliğin nasıl hesaplanacağı ile ilgili - sadece bizim ülkemizde değil- kurallar var. Bu kurallar çerçevesinde işsizlik hesaplanıyor. Bir adam iş aramıyorsa bu adam işsiz değil ki."

“TÜRKİYE’DE 17 MİLYON,KÜLLİYEN YALAN”

Türkiye’de 17 milyon yoksulun olduğunun söylendiğini anlatan Bakan Çelik, bunun külliyen yalan olduğunu vurguladı. Hiçbir verinin bunu doğrulamayacağını açıklayan Bakan Çelik, “Geçen hafta sayın Başbakanımız ‘6 milyon 200 bin işsiz, bin liranın altında 8 milyon SGK’lı varsa bunları ispat et ben genel başkanlığı bırakacağım’ dedi. Aynen ben de söylüyorum. Bu kadar yalan olur mu. Bu derece gerçek dışı, hiçbir veriye dayanmayan yaklaşımlarla hem kurumlarımıza, hem de bu çalışmalara haksız edildiğini bir kez daha ifade ediyorum. Popülist yaklaşımlar felaketin habercisi olur” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET BİR GEÇİM ÜCRETİ DEĞİLDİR”

Asgari ücretin 1500 liraya çıkarılması ve emekliye 2 maaş ikramiye vaadlerinin hatırlatılması üzerine ise Bakan Çelik, "Asgari ücretin koruma ücreti olduğunu herkesinde bilmesinde fayda var” dedi. Asgari ücreti hükümetin değil, sosyal tarafların belirlediğini anlatan Bakan Çelik, “Bizim işletmelerimizin yüzde 98’i KOBİ düzeyindedir. 1 milyon 670 bin işletme var. 1 milyon 425 bini KOBİ düzeyinde. 1 ile 10 kişi arasında kişi çalıştırıyor. Siz bu kadar büyük çaplı KOBİ düzeyindeki işletmeleri işlemez hale getirirseniz, rekabet edemez hale getirirseniz, o zaman işçiye iş bulalım derken, mevcut işçinin de işini kaybetmesine sebebiyet verirsiniz. Asgari ücretin üzerinde veremezsiniz diye bir şey yok. 1500 de 2 bin de verebilirsiniz ama onun altında -1 Temmuz da asgari ücret bin lira- teklif edemezsiniz. Hiçbir hesap yapılmadan, rekabet koşulları ele alınmadan Türk sanayisi, işletmesi dikkate alınmadan, bütün sosyal katmanlar dikkate alınmadan rastgele kitlelere bir mesaj vererek bir şey elde edeceğini zannedenler, geçmişte Türkiye’yi uçurama sevk ettiler” dedi.

Kaynak: DHA