Cep telefonlarına taksit geri geliyor, işte detaylar

Cep telefonuna taksit geri gelecek mi? iddiaları, taksit yapan cep telefonu firmalarını harekete geçirdi bile.

Cep telefonlarına taksit geri geliyor, işte detaylar

Cep telefonuna taksit yapan firmalar, günün en çok aranan kelimeleri arasındaki yerini aldı. 2013 yılında tasarruf sayısını arttırmak amaçlı düzeneğe oturtulan cep telefonlarında taksit imkanlarının azalması konusunda son dakika açıklama yapıldı. Cep telefonu alımlarında sayılı taksit imkanının akabinde 10 Ağustos'ta cep telefonlarına taksit sayısının artacağı haberlerinden sonra, 6 takside kadar çıkabileceği iddia edildi.

TAKSİT SAYISI ARTTIRILIYOR

Çalışma ile talep patlaması yaratmayacak, lüks tüketimi teşvik etmeyecek şekilde kredi kartlarında bazı ürünlerde taksit sayısı artırılıyor. Mobilya ve beyaz eşyada da yerli üretime öncelik verilerek bu sektörlerdeki ürünlerde taksit sayısı artırılacak. Çalışma kapsamında cep telefonlarında kredikartına taksit yasağı da kalkacak. Sektör temsilcileri cep telefonlarına 6 aya kadar taksit imkânı sunulmasını talep ediyor. Yeni düzenleme ile tüketici kredilerindeki 36 aylık sınırlamanın 48 aya çıkarılması bekleniyor.

Market alışverişinde de taksit yasağı kalkıyor. Market alışverişlerinde 3 ya da 4 taksit imkânı sunulması öngörülüyor. BDDK, iki yıl önce yapılan düzenleme ile kredi kartı ile yapılan harcamalarda genel taksit sayısını 9 ile sınırlarken, cep telefonu, gıda, akaryakıt ve restoran harcamalarında kredi kartı taksitleri yasaklanmıştı. 60 aya kadar olan tüketici kredilerinin vadesi de 36 ay ile sınırlandırılmıştı. Kredi kartında taksite getirilen sınırlama, taksitli kredi kartlarının tutarını bir yıl içinde 47 milyar liradan 34 milyara düşürmüştü. Yeni düzenlemenin önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kredi kartlarına taksitlerde düzenleme

Kredi kartlarında genel taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı. Elektrik-elektronik eşya (beyaz eşya alımları hariç olmak üzere) ve bilgisayar alımlarına da 6 ay taksit sınırı getirildi. Cep telefonlarına, akaryakıt ve gıda harcamalarına ise taksit yasağı sürüyor.

Devam eden taksit yasakları

Taksit yasağına tabi tutulan telekomünikasyonla ilgili harcamalar ve akaryakıt, gıda ve yemek ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit yasağı uygulaması devam edecek.

Ayrıca havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımları, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinin hali hazırda olduğu gibi 9 ay taksit sınırına tabi tutulmasına, yurt dışında yapılan harcamalar, alkollü içecek alımları, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamaların taksit yasağına tabi tutulması kararı alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz