Görüş Bildir

Ceviz hasadı için makine istiyorlar

Hakkari'nin Durankaya beldesindeki vatandaşlar, ceviz ağacından düşme sonucu ölüm ve yaralanmaların artması dolayısıyla yetkililerden hasat makinesi talebinde bulundu.

Ceviz hasadı için makine istiyorlar

Durankaya Belde Belediye Başkanı Fatih Keskin,   kent merkezine 20 kilometre mesafedeki beldede köylülerin geçim kaynaklarından birinin de ceviz olduğunu söyledi.

Beldenin doğal güzellikleri bulunduğunu anlatan Keskin, bu güzellikleri bozmamak için ceviz ağaçlarının da bulunduğu bazı bölgelere yol götürmediklerini belirtti.

Köylülerin sonbahar aylarında ceviz hasadı yaparken güvenlik açısından sıkıntı yaşadığını vurgulayan Keskin, "Son 5 yılda 15 civarında vatandaşımız cevizleri ağaçtan silkelerken düşme sonucu hayatını kaybetti. 30 civarında vatandaşımız da yaralandı. Bunun üzerine vatandaşlarımız ceviz hasadı için dışarıdan işçi tutmaya başladı." dedi.

- "Belediyemizin bir itfaiye aracı olsaydı bu sorunu merdiven kullanarak çözebilirdik"

Keskin, köylülerin dışarıdan tuttuğu işçilere 200-300 lira civarında günlük yevmiye verdiğine dikkati çekti. Bu konuda belediye olarak ellerinden gelen çok fazla şey olmadığını aktaran Keskin, şöyle konuştu:

"Ceviz ağaçlarının bulunduğu bazı bölgeler yola yakın. Buradaki ağaçları silkelemek için belediyemizin bir itfaiye aracı olsaydı bu sorunu merdiven kullanarak çözebilirdik. En önemlisi ise bir ceviz hasat makinesi. Tabii belediye olarak imkanlarımız olmadığı için alamıyoruz. Buradan hayırsever insanlara, büyüklerime sesleniyorum, beldede halka hizmet edecek bir ceviz hasat makinesi bulunursa sıkıntı çözülmüş olur."

- "Ekipman desteği istiyoruz"

Ceviz üreticilerinden Macit Hasar ise ekonomik durumu iyi olmayan köylülerin küçük ceviz ağaçlarına kendilerinin çıktığını ancak maddi sıkıntı nedeniyle büyük ceviz ağaçları için işçi tutamadıklarını anlattı.

Son yıllarda ceviz ağacından düşme sonucu ölüm ve yaralanma olaylarının arttığına işaret eden Hasar, şunları söyledi:

"Yetkililerden ceviz hasat döneminde kullanabileceğimiz ekipman desteği istiyoruz. Biz artık ağaçlara çıkamıyoruz. İşçi tutuyoruz. İşçiler de günlük 200-300 lira istiyor. Bir ağaçta 3 teneke ceviz çıkarıyoruz. Bunun parası da işçiye gidiyor. Köylü olarak zor durumdayız. Ceviz ağaçlarımız çok yüksek. Millet korkuyor çıkamıyor. Evinde 8 nüfusa bakmak zorunda kalan insanlar var. Para kazanmak için cevizlerini koparmak zorundalar. Bu senede ceviz ağacından düşerek vefat eden köylümüz oldu. Mecburen de çıkmak zorundayız."

- Ağaçtan düşen iki akrabası hayatını kaybetti

Ceviz üreticisi Cumhur Ayva ise bu yıl ceviz ağacından düşen iki akrabasının hayatını kaybettiğini dile getirdi. Bu sorunun uzun yıllardır devam ettiğini anlatan Ayva, "Ağaçtan düşme sonucu yaralananlar da var. Elini bacağını kıran var. Küçük ağaçlara biz çıkıyoruz ancak büyüklerine çıkamıyoruz." dedi.

Ayva, bu sorunun çözülmesi için yetkililerden yardım istedi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi