Çiftçiden gübre atağı

Son günlerde etkili olan yağışları fırsat bilip tarlalarına gübre atma işlemlerine ağırlık veren çiftçiler, yağmur yağmadığı zaman atacakları gübrenin fayda vermeyeceğini belirtiyor.

Çiftçiden gübre atağı

Kuraklık endişesiyle yağmur duası bile yapan çiftçilerin yüzü, son günlerde etkili olan yağışlar dolayısıyla yeniden gülmeye başladı.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı 60 haneli Kabasakal köyünde çiftçilikle uğraşanlar, yağışları fırsat bilerek, ekinlerinin yeşermesi için gübreleri toprağa atmaya başladılar.

450 nüfuslu Kabasakal'da daha çok nohut eken ama buğday, arpa ve mercimek ekmeyi de ihmal etmeyen köylüler, ilk olarak yüzde 26'lık gübreyi attıklarını söylediler.

Yağışların olmasından dolayı genel durumlarını iyi olarak nitelendiren çiftçiler, gübre ve mazot fiyatlarının indirilmesini istiyorlar. Buğday kilosunun 80, arpanın 90, nohudun ise 65 kuruş olduğunu bildiren köylüler, fiyatlarda da iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini söylüyorlar.

"Yağmur yağmadığı takdirde gübrenin tarlaya bir faydası olmuyor"

Çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylülerden Cuma Kahraman, "Gübre, ekine iki sefer atılır. Sonbaharda atılır, bir de ilkbaharda atılır. Sonbahar ve ilkbaharda 25 kilo olmak üzere her sene toplam 50 kilo atıyoruz. Dönümünden de bazen 400-500 kilo buğday kaldırıyoruz. Gübreyi, ekim veriminin artması için atıyoruz. Yağışların az olmasından dolayı bazı yerlerde biraz sorun oluyor. Fakat hiç yoktan yine de iyidir. İlkbaharın gübresi yüzde 26'lıktır. Sonbaharın azot oranı ise yüzde 46'dır. Yağmur yağmadığı takdirde gübrenin tarlaya bir faydası olmuyor." dedi.

Harcanan mazotun yarısına destek verileceğinin bildirdiğini aktaran Kahraman, gübre desteği de verileceğini ancak bunun miktarının belli olmadığını kaydetti.

"Çiftçinin verimi bir sene az olursa imkânı düşer"

Devletin, vereceği desteklerle çiftçinin yükünü hafifletmesini beklediklerini dile getiren Kahraman, şunları söyledi: "Devlet çiftçiye mazot ve gübre desteği verseydi çiftçinin yükü biraz hafif olurdu ama yarısını da verirse o da hiç yoktan iyidir. Çiftçinin verimi bir sene az olursa imkânı da düşer. Artık gelecek sene verim kaldırmak için masraf yapamaz."

"Tarlalarımız sulu olsaydı pamuk ve mısır da ekerdik"

Tarlalarının sulu olması durumunda yeni ürünler de ekebileceklerini sözlerine ekleyen Kahraman, "Arazilerimiz susuzdur, yağmuru bekliyoruz. Yağmur yağmazsa hiçbir şey yapamayız. O sene emeğimiz boşa gider. Nohut, ayçiçeği, mercimek, buğday ve arpa ekiyoruz, ekinlerimiz bunlardır. Eğer tarlalarımız sulu olsaydı pamuk ve mısır da ekerdik. Su olmadığı için sadece susuz tarlaları sürüyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz