Görüş Bildir

Çiftçiler lahana hasadından memnun

Lahana veriminden memnun olmalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Batmanlı çiftçiler, yetkililerden yaşadıkları soruna çözüm bulmalarını istediler.

Çiftçiler lahana hasadından memnun

Batman'ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyündeki çiftçiler, yerli lahana hasadına eksi sıfırın altındaki soğuklar altında başladı.

Kentin sebze ve meyve halinin sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, ürettikleri yerli lahanaları ise Diyarbakır'a sattıklarını ve lahana hasadından çok memnun olduklarını belirttiler.

Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber, patlıcan ve kabak gibi ürünlerin hasadına lahanayla devam ediyorlar. Geçim kaynağı olan sebzeleri satarak geçimlerini sağlayan köylüler, hasattan memnun ancak satışlardan değil.

Batman Sebze ve Meyve Hali'nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşılamakla beraber Diyarbakır'a da satışlarının olduğunu söyleyen çiftçilerden Şahabettin Işık, lahananın kilosunu 40 kuruşa sattıklarını ancak piyasaya sunulduğunda kilosunun bir buçuk TL'ye satıldığını, böylece üreticilerin değil başkalarının kazandığını dile getirdi.

LAHANA HASADI

30 yıldan fazladır çiftçilikle uğraştığını söyleyen Işık, "Doğu, Güneydoğu'da çiftçilik biraz zordur. Hava şartları nedeniyle yazın biraz sıcak olur. Sonbaharda da don olayı erken geldiği için Çukurova'daki gibi verim alamıyoruz. Şubat'ın 15'inde birinci mahsul lahana ve marul ekimi yapıyoruz. Lahana ve marul ekimi aşağı yukarı Mayıs'ın 15'i veya Haziran'da birinci kesimi yapıp 2'nci mahsule hazırlık yapıyoruz. Haziran sıcağında ikinci ekimi yapıyoruz. Ekim yapıldıktan sonra hava sıcak olduğu için hasat zamanı biraz geç gelir. Aşağı yukarı Kasım Aralık aylarında don düşmese hasadımız başlar." dedi.

Lahana ekimine son birkaç yıldır başladıklarını dile getiren Işık, "Lahana üretimine 4-5 senedir başlamışız. 2 senedir ilkbahar denemesini yapmışız. İlkbaharda çok güzel verim alıyoruz. 2'nci mahsulde Ağustos ayında ekiyoruz. Kasım ayı itibarıyla hasada başlıyoruz. Bizim bölgede hava şartları elverişli olsaydı 3 mahsulde alabilirdik. Toprağımız verimli bir topraktır. Ancak çiftçi olarak hava şartları nedeniyle bazı sıkıntılarımız var. Ayrıca bölgemizde fidecilik seraları olmadığı için fidelerden dolayı sıkıntı çekiyoruz. Bazen verim alamıyoruz. Fidelerimizi Adana, Mersin veya Antalya'dan istiyoruz. Yaz sıcaklarında araçlarla gönderilirken fide kökleri bozuluyor. Bize gelen fideler ya değişik ya eksik ya da bozuk geliyor. En büyük sıkıntımız fidedir. Birkaç sene önce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hibeli fide gelmişti. En çok o sene randıman almıştık." ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ MEMNUN

Çiftçinin emek verdiğini ancak koltuklarda oturanların kazandığını dile getiren Işık, "En büyük sıkıntılarımızdan beldemizde veya merkezde bir kooperatifin olmaması ve hal yasasının olmamasıdır. Ayrıca Batman'da bir pazar yeri açılmamasıdır. Lahananın kilosunu 40 kuruşa veriyorum. Komisyoncu 60-70 kuruşa satıyor. Pazarlamacı bir lira ile bir lira buçuk liraya kadar da satıyor. Büyük sıkıntılarımızdan biri de budur. 6 tane işçimiz var. Bize kalan kâr yok. Biz emek veriyoruz. Millet, oturduğu koltukta kazanıyor. Biz sonbaharın sonunda yaz kış demeden eksi derecelerde gelip lahana hasadı yapıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi