Çiftçiye süt makinelri!

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi'nce (TEYAP) Diyarbakırlı 10 kadın çiftçiye süt sağım makinesi verildi

Çiftçiye süt makinelri!

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törenle kadın çiftçiler süt sağım makinelerini teslim aldı.

GAP TEYAP hayvancılık uzmanı Faruk Alan, yaptığı açıklamada, proje ofisi olarak kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, danışmanlık yapan firmalar ve bölgede görev yapan ziraat mühendislerinin koordinasyonunu sağladıklarını, bitkisel üreticiler ile hayvansal yetiştiricilerin eğitilmesi ve kapasitelerinin yükseltilmesi için eğitim çalışmaları ve teknik geziler düzenlediklerini söyledi.

ÇİFTÇİYE SÜT MAKİNELERİ!

Alan, çalışmalar sırasında eksikliğini tespit ettikleri konularda yetiştiricilere ve teknik elemanlara uzmanlar eşliğinde eğitimler verdiklerini ifade ederek, "Faaliyetlerimiz kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne fidan çukuru açan burgu makinesi ile ilaçlama makinesi, hayvancılıkla geçimini sağlayan önceden tespit ettiğimiz kadın yetiştiricilere ise süt hijyeni, insan ve hayvan sağlığının korunması amacıyla 10 süt sağım makinesi verdik. Ayrıca hayvan yetiştiricilerimize hayvan sağlığı ve refahı için 5 elektrikli kaşıma fırçası ve 5 kırkım makinesi dağıttık. Yetiştiricilerimizin barınaklarına pencere ve havalandırmalar yaparak hayvan sağlığı için barınak rehabilitasyonlarını sağladık. 2 köyde de küçük baş hayvan banyoluğu yapmayı planlıyoruz. GAP TEYAP olarak bölgemizdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine köylerde ve çiftliklerde sık sık eğitimler veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" dedi.

ELLE SÜT SAĞMAYA SON

GAP TEYAP Diyarbakır ekip lideri Mustafa Çalpan, süt sağım işinin bölgede genellikle kadınların yaptığını hazırlatarak, bu meşakkatli ve sabır gerektiren işte kadınlara bir nebze olsun katkı sunmak istediklerini belirtti.

Çalpan, makinelerin ortalama fiyatının 2 bin lira olduğunu anlatarak,

"Makinelerden 5'ini Ergani, 4'ünü de Sur ilçesine bağlı 2 farklı köydeki önceden tespit edilen kadın çiftçilerimize verdik. İşlerini kolaylaştıracak ve iş yükünü azaltacak bu makinelerin çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyoruz" diye konuştu.

SÜT SAĞAN KADINLARIN TEPKİSİ

Süt sağım makinesini teslim alan kadınlardan 4 çocuk annesi Medine Akın (30) Tavuklu köyünde çiftçilik ve hayvancılık yaptığını belirterek, süt sağım makinesi verilmesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti.

5 çocuk annesi Dicle Akın (30) ise hayvanlarını elle sağdığını, bu makinenin işini kolaylaştıracağını söyledi.

25 hayvanı sağmanın yaklaşık 3 saat sürdüğünü anlatan Akın, makine sayesinde yarım saatte süt sağımını gerçekleştirebileceğini belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz