Devlet destekli yatırım heyecanı ön kayıtlara yansıdı

Devlet desteğiyle yatırımı öngören "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi" kapsamında Şırnak'ta 29, Siirt'te 52, Mardin'de de 121 ön kayıt başvurusu yapıldı.

Devlet destekli yatırım heyecanı ön kayıtlara yansıdı

ŞIRNAK - Devlet desteğiyle yatırımı öngören "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi" kapsamında Şırnak'ta 29, Siirt'te 52, Mardin'de de 121 ön kayıt başvurusu yapıldı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi̇ Cazi̇be Merkezleri̇ Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi̇" ile PKK'ya yönelik operasyonlarla teröristlerden temizlenen il ve ilçelerde yatırımın artırılması, işsizlik sorunun çözülmesi hedefleniyor.

Devlet desteğiyle yatırımı öngören program kapsamında 24 Ocak'ta başlayan ön kayıt başvuruları sürüyor.

27 Şubat'a kadar devam edecek başvurular için Şırnak'ta 29, Siirt'te 52, Mardin'de de 121 ön kayıt yapıldı.

Bölge genelinde olduğu gibi Şırnak'ta da özlemle beklenen yatırımların hayata geçirilmesi umut edilirken, kentteki iş adamları da kendi yatırımlarının yanı sıra gelecek yatırımcılara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

"Yatırımları kendimiz başlatacağız"

Şırnaklı iş adamı Yusuf Som, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cazibe Merkezi Programından çok umutlu olduklarını söyledi.

Bölge için sunulan teşvik projesinin hayırlı neticeler doğuracağına inandığını dile getiren Som, iş adamlarına düşenin de bu fırsatı kullanıp, bölgeyi kalkındırmak olduğunu dile getirdi.

"Yatırımcılarımızın artık dışarıda değil, kendi memleketinde yatırım yapma zamanı gelmiştir. Bu konuda elimizi taşın altına koymamız lazım. Yatırımları kendimiz başlatacağız. İnşallah yatırımcı dostlarımıza da ev sahipliği yapma imkanımız olur." diyen Som, bir fabrika kurmak için çalışmalarının sürdüğünü, 70 kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Som, Şırnak’taki diğer yatırımcılarla da el ele vererek memleketleri için bir şeyler yapmaya çalışacaklarını ifade etti.

İş adamı Habip Aktan, makine ekipmanından, işletme sermayesine kadar teşvik programının birçok fırsatı barındırdığını belirterek, bu programın bölgenin canlanması adına büyük fırsat olduğunu aktardı.

Hükümetin bölgeye tarihi bir fırsat sunduğunu ifade eden Aktan, bu program kapsamında gerçekleştirilecek yatırımların hayırlar getirmesini diledi.

"Bölgede sağlanan huzurla vatandaşların ciddi bir nefes aldı"

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Şırnak Şubesi Başkanı Cihan Birlik de yöre insanının yıllarca terörün baskısı ve saldırılarıyla ekonomik sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Terör örgütünün bölgede yapılan yatırımları sürekli baltaladığını anlatan Birlik, "Yol yapılır, bomba döşeyip yapılmasına izin vermezler, fabrika yapılır, izin vermezler yani her türlü baskı ve tehditle iş adamlarının bölgede iş yapmasını engelleyen bir zihniyet ve örgüt vardı. Yatırımcılarımızın çoğu bu terör olayları nedeniyle batıda yatırım yapıyorlardı." şeklinde konuştu.

Bölgede sağlanan huzurla vatandaşların ciddi bir nefes aldığına dikkati çeken Birlik, operasyonlarla bölgenin temizlendiğini kaydetti.

"Terör örgütü PKK'nın bölgede esamesi okunmuyor. Bölgede terör örgütü PKK nefes alma hürriyetini kaybetmiştir. Bu saatten sonra teşviklerin daha iyi değerlendirilmesi, iş adamlarının bu bölgeye yatırım yapıp, fabrika kurması için elimizden geleni yapacağız." diyen Birlik, Şırnak, Mardin ve Siirt’teki yatırımcıların 3 ülkeye yakınlığı nedeniyle ciddi yatırım potansiyeline sahip olduğunu, iş adamlarının gönül rahatlığıyla devletin sağladığı fırsatı değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Yatırımcılardan isteğimiz bu ön kayıtların resmi kayıtlara dönüşmesi"

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ da Şırnak'ta yapılan ön kayıtlarda "büyük bir yatırımcı iştahı" gözlemlediklerini bildirdi.

Altındağ, bölgeye sunulan yüzyılın fırsatını iş adamlarının değerlendirmesi gerektiğine işaret ederek, 10 yıl sürecek projenin bölgede işsizliği ortadan kaldırmayı ve istihdamı artırmayı hedeflediğini söyledi.

12 il dolaşarak bine yakın iş adamıyla bir araya geldiklerini anlatan Altındağ, şunları kaydetti:

"Burada yatırım için 30 kişinin istihdam edilme şartı var. Diğer şart da yatırımcının yüzde 30 katılım payı. Tabi ki burada Organize Sanayi Bölgesi tercih ediliyor. Nedeni de altyapısı hazır. Burayı istemezseniz Hazine arazisi orayı da istemezseniz kendi arazinizde yapabilirsiniz. Devletin buradaki amacı fabrika açmak değil, yatırımcının önünü açmak, yani ona balık tutmayı öğretmektir.

Bu, bölgeye tanınan en büyük pozitif ayrımcılık paketidir. Şırnak'ta 29, Siirt'te 52, Mardin'de 121 ön kayıt başvurusu var. Son başvuru tarihi 27 Şubat'a kadar bu sayı katlanacaktır. Yatırımcılardan isteğimiz bu ön kayıtların resmi kayıtlara dönüşmesidir. Çünkü kayıtların bitmesine 10 gün gibi kısa bir süre var."

Kaynak: Diyarbakır Söz