Görüş Bildir

Doğu'ya yatırım hamlesi!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım, teşvik ve destek projeleri önümüzdeki ay faaliyete geçecek. Doğu ve Güneydoğu'yu terörün tahribatından kurtaracak cazibe merkezleri için 30-35 milyar TL yatırım yapılacak. Yatırım, teşvik ve desteklerden 20 il faydalanacak.

Doğu'ya yatırım hamlesi!

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım, teşvik ve destek projelerini tamamladı. Önceki gün Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilen proje, önümüzdeki ay faaliyete geçecek. 2019'a kadar sürdürülecek projeleri Başbakan ve ilgili bakanlar bölgeye giderek vatandaşlarla paylaşacak. Yatırım, teşvik ve desteklerden terörden doğrudan veya dolaylı etkilenen 20 il faydalanacak. Bölgedeki yatırım açığını kapatmak ve istihdamı artırmak isteyen hükümet, bazı illerde çağrı merkezleri kurulmasını teşvik edecek, bazı bölgelerde büyükbaş hayvancılığı geliştirecek teşvikler verecek.

Başbakanlık görevini devraldıktan sonra Başbakan Yıldırım’ın gündeme getirdiği ilk proje olan cazibe merkezleri hayata geçiyor. Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'yu terörün tahribatından kurtaracak cazibe merkezleri için 30-35 milyar TL yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Bölgede zenginlik merkezleri oluşturmayı amaçlayan projeye son şekli verildi. Bakanlar Kurulu'nun son toplantısında da konu detaylarıyla ele alındı. Önümüzdeki haftadan itibaren Yıldırım ve bakanlar bölge illerine giderek, projeleri bizzat vatandaşlara anlatacak.

20 İL YARARLANACAK

Yatırım teşvik ve desteklerden yaklaşık 20 ilin faydalanması planlanıyor. Bölgedeki yatırım ve istihdam açığını kapatmak isteyen hükümet, birçok alanda teşviklere imza atacak. Tarım, ulaştırma, enerji, sağlık, turizm ve eğitim alanında destekler verilecek. Kadınlar ve gençler için de öncelikli olarak teşvikler hayata geçirilecek. Bazı illerde çağrı merkezleri kurulması, hayvancılığın geliştirilmesi, tarım alanlarının daha etkin kullanılması gibi teşvikler verilecek. Kamu desteği ile bölgelere uygun fabrikalar, işyerleri kurulacak. Üreticiye sembolik ücretlerle, bazen de bedelsiz araziler alanlar tahsis edilecek. Üretime 5 yıla kadar alım garantisi verilecek, alımlar büyükşehirlerden değil bölgedeki bu şehirlerden yapılacak. Türkiye’nin tüm dünyadaki ihtiyaç sahiplerine gönderdiği dış yardımlar, bu şehirlerden temin edilecek.

Hükümetin yatırım ve teşvikler için ilave bütçe koyması da planlanıyor. İlin özelliğine göre yatırım önceliği belirlenecek. Örneğin, Kars ve muş’a büyükbaş hayvancılık konusunda teşvik verilirken, Şanlıurfa’da tahıl, Malatya’da tekstil alanında yapılan yatırımlar teşvik edilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi