Görüş Bildir

DTSO'dan, teşvik sistemine öneriler

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (Dtso) Başkanı Remzi Can, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaret etti.

DTSO'dan, teşvik sistemine öneriler

Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Remzi Can ve Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Türk ,yeni teşvik sistemine ilişkin önerilerden oluşan raporu sunmak üzere Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la Ankara’da bir araya geldi. Uzun süren çalışmalar sonucu oluşturulan raporda, KDV istinası, vergi istisnası, faiz desteği ve arazi tahsisi gibi konular öne çıkan başlıklar arasında.

DTSO Başkanı Remzi Can, Bakan Çağlayan’ın sundukları talepleri olumlu karşılayarak destek verdiğini söyledi.

‘BÖLGELER ARASINDAKİ FARK KALKMALI’

Can, “ Bölgemizde yeni yatırımların geliştirilmesi için teşvik sisteminde önemli değişikler yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Taleplerimizi hazırlamış olduğumuz raporda ekonomi bakanımıza sunduk, bu bağlamda hazırlanacak olan yeni teşvik yasasının bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermesi anlamında olumlu sonuçlar doğuracağını temenni ediyoruz ” diye belirtti.

Teşvik belgesi düzenleme yetkisi konusunda da bakanlığa taleplerini ilettiklerini belirten Can, “Mevcut teşvik sistemi kapsamında teşvik belgesi Hazine Müsteşarlığı ve Sanayi Odaları tarafından düzenlenmektedir. Firmalarımızın teşvik sisteminden daha etkin bir şekilde yararlanması için sanayi odalarının yanında Ticaret ve Sanayi Odaları’na teşvik belgesi düzenleme yetkisi verilmesi hususunda da sayın bakanımıza taleplerimizi ilettik, isteklerimizin olumlu bir şekilde karşılanması ayrıca bizi mutlu etmiştir.” dedi.

TİCARET VE SANAYİ ODASI’NIN TEŞVİK SİSTEMİNE İLİŞKİN ÖNERİLERİ:

 

1-KDV İSTİSNASI

 

Mevcut teşvik sistemi kapsamında yer alan yatırımın gerçekleşmesi için gerekli olan makinelerde KDV muafiyeti uygulaması devam etmelidir.

VERGİ İSTİSNASI

 

Mevcut teşvik sistemi kapsamında bölgesel kapsamda olan yatırımlarda dördüncü bölgelerde %60 tamamlama vizesinden sonra vergi istisnası uygulanmaktadır.

Önceden OHAL kapsamında yer alan 11 il için bölgesel kapsamda gerçekleşecek olan yatırımlarda ilk 5 yıl %100 vergi muafiyeti, takip eden 5 yıl %50 vergi muafiyeti uygulanmalıdır. Hali hazırda faaliyet gösteren işletmeler için ise 5 yıl süreli %50 vergi muafiyeti uygulanmalıdır.

FAİZ DESTEĞİ

 

Mevcut teşvik sistemi kapsamında TL’de 5 puan, dövizde 2 puan, bölgesel yatırımlar kapsamında olmak kaydıyla firma başına 500.000 TL faiz desteği uygulanmaktadır.

Önceden OHAL kapsamında yer alan 11 ilde uygulanan faiz desteği güncel reel faizin %50’ni kapsamalıdır. Firmaların finansmana ulaşım imkanının sağlanması için Kredi Garanti Fonu gibi garantör kuruluşların teminat sunması sağlanmalı ve daha etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

Türkiye kalkınma Bankası’nın bölgede şubelerinin açılması sağlanarak, firmaların finansmana erişimleri kolaylaştırılmalıdır.

ARAZİ TAHSİSİ

Mevcut teşvik sistemi kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri dışındaki yatırımlarda hazine arazisi tahsis edilebilir.

Yeni sistem kapsamında arazi tahsisi desteği devam etmeli, ancak bu konuda yerelde yaşanan bürokratik sorunların çözülmesi ve diğer kurumların mevzuatları ile uyumu sağlanmalıdır.

GÜMRÜK MUAFİYETİ

Mevcut teşvik sistemi kapsamında makinelerin ithalinde gümrük muafiyeti uygulanmaktadır. Yeni teşvik sistemi kapsamında mevcut uygulama devam etmelidir.

SSK İSTİSNASI

 

Mevcut durumda 5084 sayılı yasa kapsamında işveren payı ve teşvik mevzuatında stopaj uygulaması vardır.

Teşvik kapsamında olan yatırımlarda yatırım vizesinin kapanması halinde ilk yıl için %100 muafiyet uygulanmalıdır. İkinci yıldan itibaren 3 yıl boyunca işveren payı ve stopaj vergisi %100 uygulanmalıdır. 5084 sayılı yasa teşvik kapsamında olmayan yatırımları kapsamalıdır.

Ayrıca önceki yıllarda OHAL kapsamında yer alan 11 ilde işveren payı ve stopaj desteğinin yanında, firmaların işe alım süreçleri, ön eğitim, çalışma süreci ve işbaşı eğitimleri vb. ek istihdam teşvikleri de sunulmalıdır.

NAKLİYE DESTEĞİ

Mevcut teşvik sistemi kapsamında nakliye desteği 4. Bölge için tekstil ve konfeksiyon sektörünün bölgeye taşınması amacıyla sunulmaktadır. Ancak bu destek planlandığı gibi tekstil ve konfeksiyon sektörünün 4. Bölgeye taşınmasında etkin olmamıştır.

4. bölge ve temelde Diyarbakır, sanayi hammadde girdisi ve dağıtım kanalları açısından daha batısındaki illere bağımlıdır. Özellikle ihracat yapan firmalarımız yüklü navlun giderleri ile karşı karşıyadır. Bölgemizde ve temelde ilimizde üretimin ve ihracatın geliştirilmesi ve bu alanda yeni yatırımların geliştirilmesi için ayrıca nakliye desteği sunulmalıdır. İhracat yapan firmalarımızın üretilen ürünlerinin ülke içinde taşınmasında nakliye desteği ve yakıt için ÖTV muafiyeti uygulanmalıdır.

SABİT YATIRIM TUTARI

Mevcut yatırım teşvik sistemi kapsamında bir yatırımın teşvik kapsamına alınması için asgari sabit yatırım tutarının 500.000 TL olması gerekmektedir. Bu tutar bölgemizdeki firmaların yatırım teşvik sisteminden yararlanmaları için önemli bir engeldir.

Önceden OHAL kapsamında yer alan 11 ilde KOBİ’lerin ölçek büyüklükleri düşünüldüğünde mevcut tutarın yüksek olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu iller için yatırım tutarının makul bir düzeye çekilmesi gerekmektedir.

FİNANS DESTEĞİ

Mevcut teşvik sistemi kapsamında gerçekleşen yatırımlar için finans desteği olarak faiz desteği sunulmaktadır. Ancak bölgemizde yeni yatırımların geliştirilmesi için daha etkin finans desteklerine ihtiyaç duyulmaktadır.Bu amaçla yeni teşvik sistemi kapsamında gerçekleşecek yeni yatırımlar için yatırım projesinin toplam tutarının %50’si geri ödemesiz nakit desteği olarak sunulmalıdır. Bu desteklerin uygulama süreci yereldeki kurumların da desteği ile etkin bir şekilde denetlenmelidir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi