Görüş Bildir

E-Fatura’da hedef 100 bin mükellef

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye genelinde elektronik fatura (e-Fatura) uygulamasından yararlanan mükellef sayısının 50 bini aştığını, iki yıl içinde bu sayıyı 100 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

E-Fatura’da hedef 100 bin mükellef

Bakan Ağbal, gelişen teknolojinin imkanlarını kullanarak, mükelleflerin ticari belgelerini elektronik ortama taşıdıklarını söyledi.

Bu kapsamda fatura, bilet ve ticari defterlerin elektronik ortamda oluşturulmasına, iletilmesine, muhafaza ve ibraz edilmesine olanak sağlandığını anlatan Ağbal, “Böylece bir taraftan mükelleflere önemli maliyet avantajları sağlarken, bir taraftan da Bakanlığın kayıt dışı ekonomi ile mücadeledeki olanaklarını artırdık” dedi.

Gelinen nokta itibarıyla Türkiye genelinde 50 bin 585 mükellefin e-Fatura uygulamasından yararlandığını belirten Ağbal, geçen yıl düzenlenen e-Fatura sayısının 113 milyonu aştığını, fatura tutarının ise 1,2 trilyon liraya ulaştığını ifade etti.

Maliye Bakanı Ağbal, “Bakanlık olarak elektronik fatura uygulamalarını yaygınlaştırma çalışmalarımız sonucunda iki yıl içinde bu sayıyı 100 bine ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“MÜKELLEFİN 30 BİN SORUSU CEVAPLANDI"

Belli büyüklükteki mükellefler ile başlanılan bu uygulamanın yaygınlaştırılması için "www.efatura.gov.tr" adresi ile özel bir site kurulduğunu belirten Naci Ağbal, ayrıca bir “forum sitesi” ile de mükellefleri bilgilendirdiklerini söyledi.

Bakan Ağbal, mükelleflerin forum üzerinden sorduğu 30 bin civarındaki sorunun cevaplandırıldığını bildirdi.

- E-Arşiv ile yıllık 500 milyon adet fatura elektronik ortamda

Öte yandan, çok sayıda fatura düzenleyen ve faturaların ikinci nüshalarını kağıt ortamında saklamaları kendileri için ağır yük oluşturan mükellefler için de e-Fatura uygulamasına ilave olarak, “e-Arşiv” uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatan Ağbal, bu uygulamayla ilgili hizmet veren kayıtlı özel entegratör sayısının hali hazırda 41’e, kayıtlı kullanıcı sayısının ise 3 bin 335’e ulaştığını kaydetti.

Ağbal, e-Arşiv uygulamasında yıllık ortalama 500 milyon adet faturanın elektronik ortamda düzenlendiğini, Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) uygulamasının başladığı 2008 yılı başından 2015 yılı sonuna kadar, EFKS dahil düzenlenen toplam e-Arşiv fatura adedinin alıcı ve satıcı nüshası dahil olmak üzere 7,5 milyar adete ulaştığını belirtti.

    - 48 bin 986 mükellefe e-Defter izni

Bakan Ağbal, ayrıca, ilgili kanunlar kapsamında kağıt üzerinde tutulması zorunlu yevmiye defteri ve defterikebire ilişkin işlemlerin de elektronik ortamda yapılmasına imkan sağladıklarını ifade ederek, bu kapsamda hayata geçirilen elektronik defter (e-Defter) uygulaması ile söz konusu defterlerin değişmezliği ve bütünlüğünün garanti altına alındığını söyledi.

Söz konusu uygulamayla defterler üzerindeki elektronik analiz ve denetim olanaklarının da artırıldığına işaret eden Ağbal, gelinen nokta itibarıyla e-Defter kullanma izni verilen mükellef sayısının 48 bin 986’ya ulaştığını kaydetti. Ağbal, şöyle devam etti:

“Benzer şekilde elektronik bilet uygulaması ile de kara, deniz ve havayolu taşımacılığı ile spor müsabakaları, tiyatro, sinema, konser gibi etkinlikler kapsamındaki biletlerin elektronik ortamda düzenlenebilmesini sağladık. Elektronik belge uygulamalarıyla mükellefler, belgelerini artık elektronik ortamda oluşturma, iletme, muhafaza ve ibraz etme olanaklarına kavuştu. Böylece kağıt, baskı, arşivleme, postalama, muhasebe entegrasyonu, defter tasdik ücretleri gibi maliyet unsurlarından tasarruf edildi. Ayrıca bu dönüşüm, mükelleflerin vergi kanunlarına uyum düzeyini artırırken, Bakanlığa da elektronik analiz ve denetim araçlarının geliştirilmesi ve kullanımına imkan sağlayarak kayıtdışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele imkanı sundu.”

Belgelerdeki bu “e-dönüşüm sürecinin” kademeli olarak diğer mükellefleri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağını bildiren Ağbal, böylece mükelleflerin ve idarenin kazanımlarının artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi