Görüş Bildir

Ekmeğe "tandır" tadı

Asırlardır Anadolu'da kadınlar tarafından yapılan ve sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan tandır ekmeği, son dönemde geçim kaynağı oldu.

Ekmeğe

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kadınlar tarafından pişirilen ve uzun süre tazeliğini koruyan tandır ekmeği üretimi, Van'da meslek haline geldi.

Van'da tandır fırını işleten Nurettin Cavas annesinden öğrendiği tandırın kendisi için geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Köyden göç ettiği Van'da tandır ekmeği çok az bulunduğu için fırın açmaya karar verdiğini anlatan Cavas, "Van'da 15 yıldır bir tandır fırını işletiyorum. Köydeyken annem ekmeklerimizi yapardı. Van'a taşınınca tandır ekmeği bulamadık. Ben de annemden aldığım yardımla bir tandır evi açmaya karar verdim. Annem bana bu işte hamuru nasıl yapacağımı, maya ve tuzu ne kadar kullanmam gerektiğini öğretti. Ben de incelikleri öğrenip kavrayınca bu işe girdim. Tandır artık benim mesleğim, geçim kaynağım oldu." dedi.

- "Tandır ekmeğine özlem duyuluyor"

Tandır fırını işleten Bişar Bilici ise ailesinin geçimini bu işten sağladığını anlattı.

Geçmişte annesinin ekmek pişirdiği tandırın ateşini artık kendisinin yaktığını ifade eden Bilici, "Annelerimiz tarafından çocukluğumuzda yapılan ekmekler şimdi bizim geçim kaynağımız oldu. Halkımız tandır ocağında pişen ekmeğe özlem duyuyor. Biz de bu düşünceyle bu geleneği bir iş olarak sürdürmeye başladık. Bu işi yaptığım için mutluluk duyuyorum." diye konuştu.

Van Fırıncılar Odası Başkan Vekili Şakir Engül de 10 yıl öncesine kadar Van'da tandır ekmeği üretiminin bir meslek olarak yapılmadığını anlattı.

Son zamanlarda erkeklerin açtıkları tandır fırınlarıyla bu işi meslek haline getirdiğini vurgulayan Engül, şöyle konuştu:

"Tandır ekmeği bazı erkeklerin geçim kaynağı oldu. İşsizliğin olduğu yerde insanlar farklı alternatifler arar. Vanlı erkekler de annelerinden gelen bu geleneği meslek haline getirip geçimini sağladı. Şimdi Van'da 60 tandır fırınında 250 kişi çalışıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi