Görüş Bildir

Ekmek kapısı oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projeleri kapsamında Diyarbakır'da 2013 yılından bu yana oluşturulan 33 seraya 56 milyon lira destek verildi, yöredeki işsiz gençler seralarda iş imkanı buldu.

Ekmek kapısı oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projeleri kapsamında 56 milyon liralık destekle kurulan ve alternatif enerji kaynaklarıyla oluşturulan 33 sera, işsiz gençler için ekmek kapısı oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'ın hububat, mercimek, mısır, pamuk ve karpuzda önemli bir tarım kenti olduğunu, bakanlıkları tarafından uygulanan projeler sayesinde 401 bin hektar alanda kurulan seralarda domates ve salatalık üretimi yapıldığını söyledi.

Seraların bir kısmının kooperatif destekleri kapsamında kurulduğunu, seralardan 11'inin her biri 25 dönüm büyüklüğünde olduğunu kaydeden Atalar, bu seralarda yaklaşık 11 bin ton domates ve salatalık üretimi yapıldığını bildirdi.

Seracılıkta dekar başına alınan verimin hububat üretiminden 20 kat fazla olduğunu ifade eden Atalar, şöyle konuştu:

"Seracılık sayesinde yaklaşık 850 kadın istihdam edildi. Seralar, gençlerimize iş imkanı sağlıyor. Diyarbakır'da 33 sera tesis edildi. Bakanlık, kurulan bu seralara yüzde 50 karşılıksız hibe desteği sağladı."

Diyarbakır'da son dönemlerde seracılığın işsizliğe çare olduğunu dile getiren Atalar, özelikle kadınların bu sayede aile bütçelerine ciddi katkıları olduğunu vurguladı.

- Seracılık, fabrikaya dönüştü

Bakanlıktan verilen krediler sayesinde seracılık yaptığını aktaran Cevat Yılmaz ise seralarında ürettikleri domateslerin bir marka haline geldiğini, domatesleri kilogramı 3,5 liraya sattıklarını bildirdi.

Geçen yıla oranla bu sene domatesi daha yüksek fiyata sattıklarını anlatan Yılmaz, "Bakanlıktan verilen kredilerden faydalanarak Bismil ilçesinde kurduğumuz serada çalışan işçilerimiz var. İstihdam sağlıyoruz. On seradan 500 aile geçimini sağlıyor." dedi.

Yılmaz, 2013 yılı başlarında fidelerini dikmeye başladığını, ilçede toplamda 250 dönümlük alanda modern seracılık yapıldığını bildirerek, seracılığın kendileri için bir fabrikaya dönüştüğünü, yılın 12 ayı çalışan işçileri olduğunu dile getirdi.

- Çalışanlar memnun

Serada çalışan Ömer Karademir (25), daha önce kış aylarında iş olmadığından dolayı çalışmadıklarını, seracılık sayesinde kış aylarında da çalışabildiklerini söyledi.

Yıllık ortalama 12-15 bin lira arasında kazanç sağladığını kaydeden Karademir, seralar kurulmadan önce İstanbul, Mersin, Adana gibi illere çalışmaya gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Seralar sayesinde memleketlerinde çalışma fırsatı elde ettiklerini anlatan Karademir, şunları kaydetti:

"Allah işverenlerden razı olsun. Burada yaklaşık 40 kişi haftanın 6 günü çalışıyoruz. Günlük 40 lira kazanıyoruz. Daha önce kış aylarında iş olmadığından dolayı biz çalışamıyorduk. Arkadaşlarla kahvehanelere takılıyorduk. Şimdi çok şükür bize böyle bir iş imkanı sağlandı."

Kimseye muhtaç olmadan kendi parasını kazandığını belirten Sibel Can ise aile bütçesine serada çalışarak katkıda bulunduğunu bildirdi.

Seracılık işini çok sevdiğini aktaran Can, geçmiş yıllarda bu imkanlarının olmadığını ama şimdi çalıştığı için çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi