Görüş Bildir

Ekonomiye gençlik katılımı

Menengiç ağaçları ile ekonomiye katkı gençlere istihdam

Ekonomiye gençlik katılımı

Bitlis'te dağlık alanlarda yetişen menengiç ağaçları Siirt fıstığı ile aşılanarak ekonomiye kazandırılırken gençlere de istihdam olanağı sağlandı

 Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak:

 "2017 yılında aşılama faaliyetini 250 gençle 15 bin kalem alarak yaptık. Geçen yılki aşılarda yüzde 90 oranında başarı yakaladık. Bunu biraz daha artırmak amacıyla bu yıl 20 bine çıkardık"

 "Menengiç ağaçlarının aşılanması ilin ekonomisine ciddi katkı sundu, gençlere de istihdam alanı oluştu"

Bitlis'te dağlık alanlarda yetişen menengiç ağaçları Siirt fıstığı ile aşılanarak ekonomiye kazandırılıyor.

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce yürütülen proje kapsamında, dağlık alanlarda doğal olarak yetişen menengiç ağaçları, aşılanarak fıstığa dönüştürülüyor.

Kırsal alanda yaşayan vatandaşlara gelir sağlamak amacıyla yürütülen çalışma kapsamında, 250 kişiye aşılama eğitime verilerek yeni istihdam alanları oluşturuldu.

Hizan ilçesinde 6 yıl önce Siirt'ten getirilen ustaların aşıladığı menengiç ağaçlarından elde edilen fıstıklar, kent ekonomisine katkı, gençlere yeni iş imkanları sağladı.

 "Yüzde 90 oranında başarı yakaladık"

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezi, Hizan ve Mutki ilçelerinde atıl durumda yüz binlerce menengiç ağacının olduğunu söyledi.

Mevcut ağaçlardan herhangi bir şekilde faydalanamadıklarını aktaran Asak, şunları kaydetti:

"Bu ağaçları ekonomiye kazandırma adına proje yaptık. Proje ile Bitlis merkez Hizan ve Mutki ilçelerimizde mevcut menengiç ağaçları üzerine Siirt fıstık aşısı yapmaya başladık. Bunu ilk olarak 2012 yılında Hizan'da başlattık. Proje ile Siirt'ten getirilen ustalarla bu aşıları yaptık. Bu ağaçların ekonomiye kazandırılması gerekiyordu. Siirt fıstığı kalemi tedarik etmeye başladık. Fakat bunun sürdürülebilir olmayacağını gördük. Bir proje daha yaptık. 250 çiftçiye Siirt fıstığı aşılama eğitimi verdik. Eğitimden sonra çiftçilere aşı malzemeleri verdik. 2017 yılında aşılama faaliyetini 250 gençle 15 bin kalem alarak yaptık. Geçen yılki aşılarda yüzde 90 oranında başarı yakaladık. Bunu biraz daha artırmak amacıyla bu yıl 20 bine çıkardık."

 "5 yılda 45 milyon lira gelir elde edeceğiz"

Hizan'da 2012 yılında aşılanan 5 bin ağaçtan kent ekonomisine 4,5 milyon lira katkı sağlandığını anımsatan Asak, " 2014 yılında 10 bin, 2017 yılında 15 bin aşı yaptık, 2018 yılında bu sayıyı 20 bine yükselteceğiz" dedi.

Asak, hedeflerinin 50 bin menengiç ağacını aşılayarak fıstığa dönüştürmek olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"5 bin ağaçta 4,5 milyon lira kazanılıyor, 50 bin ağaçta tam 10 katına çıkmış olacak ve ilk 5 yılda 45 milyon lira gelir elde edeceğiz. Menengiç ağaçlarının aşılanması ilin ekonomisine ciddi katkı sundu, gençlere de istihdam alanı oluştu. 2019 yılında da yeni fıstık bahçesi tesis edeceğiz. Bizi en çok mutlu eden sonuç ise gençlere bir katkı sunmasıdır. Bunu mutlulukla ifade etmek isterim ki bu gayret ve şevkle 10 yılın sonunda Siirt ile fıstık konusunda yarışacağımızı ümit ediyoruz."

Asak, Bitlis merkez, Hizan ve Mutki'de fıstık yetiştirilebilecek coğrafi şartlara uygun 32 köy olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi