Emekliler büyümeden pay istiyor

"Emekli aylıklarına 6 aylık TÜFE artışına göre zam yapılması tek başına yeterli değil. Emekliler olarak, aylıklara yapılacak zamda ekonomik büyümenin de dikkate alınmasını istiyoruz"

Emekliler büyümeden pay istiyor

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkan Yardımcısı Gazi Aykırı, emekli aylıklarına 6 aylık TÜFE artışına göre zam yapılmasının tek başına yeterli olmadığını belirterek, "Emekliler olarak, aylıklara yapılacak zamda ekonomik büyümenin de dikkate alınmasını istiyoruz." dedi.

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1'lik büyüme oranını yakalayarak Avrupa Birliği, G20 ve OECD ülkelerine fark atmasının yankıları sürüyor.

TÜED Genel Başkan Yardımcısı Aykırı,  rekor büyümenin gurur verici olduğunu ifade ederek, milli gelirin adil dağılımı için sosyal güvenliğin en önemli araç olduğunu söyledi.

Hem aktif çalışanların ücretlerine hem de emekli aylıklarına yapılacak zamda dikkate alınacak parametreler arasında büyüme hızının yüzde 100'ünün göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Aykırı, "5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yapılan değişiklikle 1 Ekim 2008 itibarıyla sigortalıların prim kazancının güncellenmesinde milli gelir artış oranı yüzde 100'den yüzde 30'a düşürülmüştü. Bu oran emekli aylıklarının hesaplanmasında önemli kayıplara yol açtı." değerlendirmesini yaptı.

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının sadece 6 aylık TÜFE oranlarına göre arttırıldığını anımsatan Aykırı, "Yaşam koşulları ve ülke ekonomisinin geldiği nokta göz önünde bulundurulduğunda emekli aylıklarına 6 aylık TÜFE artışına göre zam yapılması tek başına yeterli değil. Emekliler olarak, aylıklara yapılacak zamda ekonomik büyümenin de dikkate alınmasını istiyoruz." diye konuştu.

- "Yüzdeli artışların getirisi yetersiz kalıyor"

Gazi Aykırı, milli gelir artışının ülkelerin en önemli katma değeri olduğunu dile getirerek, ekonomik büyümelerin "istihdam ve emekli dostu olması" gerektiğini ifade etti.

Ekonomik büyümenin istihdamı ve emeklileri koruyan bir sosyal politikaya da dönüşmesinin önemine işaret eden Aykırı, gelir dağılımının kendi içinde adil olması için vergi, ücret ve emekli aylıkları gibi ekonomik ve sosyal araçların etkin çalıştırılmasının gerekliliğini vurguladı.

Emekli aylıklarının çeşitli konfederasyonlarca yapılan açlık sınırı araştırmalarında hesaplanan rakamın bir hayli altında kaldığına dikkati çeken TÜED Genel Başkan Yardımcısı Aykırı, şunları söyledi:

"Yüzdeli artışların emeklilerimizin büyük çoğunluğuna getirisi yetersiz kalıyor. Bu nedenle seyyanen artışların daha koruyucu olduğunu düşünüyoruz. 2018'de TÜFE artışına göre yapılacak zam düşük kalacağı için emekli aylıklarına en az 100 lira seyyanen ilave artış talep ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz