Görüş Bildir

Enerji Bakanı Albayrak: Ocakta bir müjdemiz olacak

7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak konuşmasında ocakta doğalgaz depolamada müjdeli haberlerin olduğunu belirtirken Doğu Akdeniz gazında da yeni bir müzakere dönemine girildiğini ifade etti.

Enerji Bakanı Albayrak: Ocakta bir müjdemiz olacak

Enerji sektörünün önde gelen temsilcilerinin katılacağı 7. Türkiye Enerji Zirvesi, dün Adana'da başladı. 26 Kasım'a kadar sürecek.  Zirvede, Türkiye ve dünya enerji piyasalarındaki son gelişmelerin değerlendirileceği 8'i özel, 20 oturum yapılacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) özel oturumunun da düzenleneceği zirvede, Doğu Akdeniz enerji jeopolitiği ve Kıbrıs enerji sektörüne ilişkin son gelişmeler değerlendirecek.

Zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz'ın katılım sağladı.

Bakan Albayrak zirvede önemli açıklamalarda bulundu. Doğu Akdeniz gazıyla ilgili müzakere dönemine girildiğini ifade eden Bakan Albayrak, doğalgaz depolamada da bir müjdeli haberin olduğunu belirtti.

Bakan Albayrak'ın açıklamasından notlar;

* Türkiye artik bu coğrafyada eskisinden farklı bir iletişim uyguluyor. Shangay İşbirliği Örgütü'ne Hindistan ve Pakistan katımılıyla dünyanın en büyük ülkeleri olacak.

* Dünya enerjisinin yüzde 40'ını bu örgüt üretiyor. Dünyada bu bağlamda en büyük örgüt. Türkiye Shangay İşbirliği Örgütü içinde görevini başarıyla yürütecektir.

* Doğu Akdeniz gazıyla ilgili olumlu düşünüyoruz. Yeni bir müzakere dönemine girdik. Süreçte olumsuz bir şey yok. Doğlagaz depolamayı yapacağız ama en uygun maliyetle. Paramız kıymetli. Türkiye'nin saçacak kadar parası yok.

'DOĞALGAZ DEPOLAMADA BİR MÜJDEMİZ OLACAK'

* Ocakta doğalgaz depolamayla ilgili önemli bir müjdemiz olacak. Yeni bir adım atacağız.  Bu konuda özel sektörü destekliyoruz. Tek şartla: piyasa döngüsünü bizim aleyhimize bozmamak şartıyla.

* Botaş'ın yeniden yapılandırılması: Sadece Botaş değil kritik kurumların tamamını yapılandırmamız lazım. Kurumların sadece yönetsel anlamda değil, bölgesel anlamda önemli oyuncu olmaları gerekiyor.

* Şu anda Türkiye'nin başında son dönemde dünyanın en önemli liderlerinden biri var. Şu dönemde büyük gruplar açısından satın almaların, bölgesel işbirliklerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

* Bu konuda adım atmayı düşünen, görüşen firmalar olduğunu biliyorum. Bunun daha da artması lazım.

'TÜRKİYE YENİ BİR DÖNEME GİRECEK'

* Madencilikte önümüzdeki dönemde daha yoğun bir gündem yaşayacağız. Türkiye, potansiyeline göre çok bakir bir ülke. Türkiye yerli ve yenilnebilir enerji alanlarında önümüzdeki dönemde yeni bir döneme girecek.

* 2017 Elder toplantısından önce saha denetimleriyle ilgili karneleri hazırlayacağız.  Sektörün liberalizasyonuna inanıyorum enerji az güvenliğiyle birlikte yan yana bu süreci hayata geçireceğiz. Liberalizasyonla ilgili kritik adımları atacağız. Türkiye'nin hala enerjide eksikleri var farkındayız. 2023'e daha çeşitlendirilebilir çok başka bir enerji stratejisi ile gireceğiz. 2017'nin ilk çeyreğinde elektrik dağıtım şirketlerine müşteri memnuniyeti anlamında karne vereceğiz.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi