Görüş Bildir

Ertelenen yatırımlar bir bir geri dönüyor

DEİK Başkanı Cihad Vardan, 15 Temmuz sonrası ertelenme riski oluşan yatırımların bir bir geri döndüğünü söyledi

Ertelenen yatırımlar bir bir geri dönüyor

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ülkedeki durumu anlatmak ve Türkiye’de işlerin yolunda olduğuna dair mesaj vermek için yapılan görüşmelerde olumlu sonuçlar da elde ettiklerini kaydetti.

Vardan, Bosch’un 250 milyon euro’luk ilave yatırımları olacağını anımsatarak, “Bu olayların akabinde bu yatırımın olup olmayacağı endişesi hasıl olmuştu. Ama bizim ve Almanya İş Konsey başkanımızın yaptığı çalışmalar neticesinde bu yatırımın  yapılmasına karar verildi. Yine Macaristan İş Konseyi Başkanımız Adnan Polat da 1 milyar dolarlık bir enerji yatırımının Türkiye’de olması konusunda yatırımcıları ikna etti” dedi.

Genel itibarıyla geçen yılki terör hadiselerinden sonra Türkiye’ye gelen yatırımların azaldığını ancak terör olaylarının bastırılmasıyla algının düzeldiğini, hatta iptal edilen kongrelerin yeniden gündeme gelmeye başladığını ifade eden Vardan, değişik kentlerde büyük fabrika yatırımlarının başladığını gördüğünü, bunun Türkiye’nin gelişmesi yönünde çok önemli bir işaret olduğunu vurguladı.

99 ÜLKEYE ZİYARET

Ömer Cihad Vardan, o dönem bütün iş konseylerinden sorumlu oldukları ülkelere gidip Türkiye gerçeğini anlatmalarını istediklerini, o günden bugüne geçen yaklaşık bir yıllık süreçte DEİK’in 99 ülkeye ziyaret gerçekleştirdiğini, başkan, başkan yardımcıları ve yürütme kurulu üyelerinin ellerini taşın altına koyma adına bu gezileri finanse ettiğini anlattı.

Vardan, yaptıkları ziyaretlerde Pakistan ve Endonezya gibi ülkelerde kendilerine “Biz Türkiye’nin başına bir şey gelmemesi için sabahlara kadar dua ettik” denildiğini, bunun çok özel bir şey ve Türkiye’nin bölgede önemi bulunduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Vardan, bazı Batı ülkelerinde bu darbe girişiminin sahte olduğu yönünde görüşlerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “O algıyı düzeltme konusunda ciddi emek sarf ettik” dedi..

Son bir yılda 497 etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Vardan, 97 ülkeden cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan seviyesinde 109 üst düzey yetkilinin ağırlandığının, gelen iş adamlarıyla bu sayının daha da arttığını bildirdi.

 ‘ACİL  EYLEM PLANI YAPTIK’

DEİK’in geniş bir platform olduğunu, o dönemde bünyelerinde bulunan STK’larla ortak hareket ettiklerini anlatan Vardan, şunları söyledi:

 “Madem biz yaygın çalışıyoruz, bu yaygınlığımızı aksiyona döndürmemiz gerektiğini düşündük. Çünkü dışarıda negatif bir algı hakimdi. Bunu önlemek ve yanlış intiba oluşmasını engellemek adına, 15 Temmuz’dan sonraki ilk çalışma günü  olan 18 Temmuz’da, tüm iş konseyleriyle irtibata geçerek durumu izah etmeye çalıştık. Önce sayısı bini aşan mektup yolladık. Gri alanları aydınlatmaya çalıştık ve yetinmedik. 21 Temmuz’da iş konseyi başkanlarımızı topladık. Toplantıda 121 kişi vardı ve 152 öneri geldi. Bu önerilerden sonra acil eylem planı oluşturduk.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi