Görüş Bildir

Esnafın satışı!

Diyarbakır'da kışlık kıyafet hazırlıklarını tamamlayan esnaf, doların ve gümrük vergilerindeki artışın etkisiyle iş yapamadıklarını belirtiyor.

Esnafın satışı!

Yaz mevsiminin ardından kış sezonu için kıyafet hazırlığını tamamlayan Diyarbakır esnafı, fiyatların pahalı olması nedeniyle iş yapamamaktan dert yanıyor.

Merkez Bağlar ilçesinde giyim mağazası işleten esnaf, doların etkisi ve gümrük vergilerindeki yüzde 40'lık artış nedeniyle bu durumu yaşadıklarını söyledi.

Kış sezonuna geç başladıklarını belirten Cihan Gül isimli esnaf, "Bu sene dolardan dolayı fiyatlar biraz daha yüksektir. Fiyatlar yüksek olduğu için ve halkımızın alım gücü zayıf olduğundan dolayı fazla hareketlenme yok. Çok şükür, yine de memnunuz. Fiyatların yüksekliğinden dolayı bu sene kışlık giysilere talep fazla değildir. Normalde imkânları kısıtlı olan insanlar bu caddeye gelip alışveriş yapıyordu. Bu caddede eskiye oranla dolardan, kiraların yüksekliğinden ve masrafların artmasından dolayı artık ürünleri ucuza veremiyorlar. Geçen sene çukur siyasetinden dolayı işler düşüktü, bu sene ise siyasi olarak ortam rahat ama doların artmasının etiket fiyatlarına yansımasından dolayı halk tarafından ürünlere talep azalıyor." dedi.

"Zamdan dolayı bu sene satışlar durgun"

Geçen seneye göre bu yıl daha az kışlık ürün getirdiklerini dile getiren Vedat Atman, şunları söyledi:

"Getirdiğimiz ürünler genelde ithal grubu montlardır. İthal grubu montlar da bu sene yüzde 40 zam uygulamasına tabi olduğu için geçen sene aldığımız ürünlerin satışını bu sene yüzde 40'lık zamla yapıyoruz. Zamdan dolayı bu sene satışlar durgundur. Montları getirdik, kısmetimizi Allah'tan bekliyoruz. Hava sıcakken satışlar yoktu. Şu an hava yağmurlu olduğu için müşteri geliyor, fiyatları soruyor. Bağlar halkı biraz yoksul olduğu için fiyatlar onlara tuzlu geliyor. Geçen sene 100-120 liralık bir mont varken bu sene 200-250 liralık montlar onları aşıyor. Onlar da fiyatları sorguluyor ama mecburen alıyorlar. Şu an tek tük satış oluyor ama geçen seneler daha iyi iş yapıyorduk, bu sene durgun. Temennimiz, bu sene de satışların iyi geçmesidir."

"Piyasa dolar üzerine dönüyor"

Kış sezonu hazırlıkları kapsamında mont, kazak gibi sıcak tutan kıyafetleri getirip, satışa sunduklarını ifade eden Ahmet Taş da "Diyarbakır piyasasında genellikle fazla değişim olmuyor. Alışta bir-iki lira fark ediyor ama satışta farkı müşteriye yansıtmıyoruz. Piyasa dolar üzerine dönüyor. İpliğinden boyasına ve işlemesine kadar her şey dolar ile oluyor. Dolarda yükselme olduğu zaman alış fiyatlarında fark ediyor ama biz bunu müşteriye yansıtmıyoruz. Müşteri fiyatlarımızdan memnun, her kesime yönelik fiyatlar var. Hem fakire yönelik hem de zengine yönelik ürünlerimiz var. Her kesim kendi bütçesine göre alabiliyor." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar geçen seneye göre yüksektir"

Kıyafet almak için alışveriş yapan müşterilerden Ferhat Bey ise "Mağazalara güzel ürünler geliyor fakat fiyatlar geçen seneye göre yüksektir. Herkesin imkânları aynı değil. Kiminin alım gücü var kiminin yok. Fiyatların biraz yükseldiği doğrudur. Çünkü soruyoruz, geziyoruz. Dükkân dükkân, mağaza mazağa bakıyoruz. İnşallah uygun bir şey bulursak alırız. Mağazada çalışan arkadaşlar da doların ve yüzde 40'lık vergi zammının etkisi olduğunu söylüyorlar. Onlar da haklı. Belki yetkililer dolara bir şey yapamazlar ama bu vergileri biraz kısarlarsa fiyatlar biraz daha düşer diye tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi