Görüş Bildir

Evsel atığı

Halk sağlığını korumak, daha temiz ve yaşanılır bir kent için 116 ana arterde temizlik çalışmalarını aksatmadan sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılı içinde 302 bin 940 ton evsel atık ile bin 408 ton tıbbi atığı toplayarak bertarafını sağladı.

Evsel atığı

Halk sağlığını korumak, daha temiz ve yaşanılır bir kent için temizlik çalışmalarını aksatmadan sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı,2017 yılı içinde sorumluluk alanında bulunan 116 arterde toplam 302 bin 940 ton evsel atığı çöp depolama alanında bertaraf etti. Günlük kent merkezi ve ilçelerde oluşan tıbbi atıkları da rutin bir şekilde toplayan Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı 2017’de bin 408 ton atığı sterilize ettikten sonra Bağlar ilçesi Karacadağ’da yer alan Çöp Depolama Sahası’nda bertarafını gerçekleştirdi. Ayrıca tıbbi atıklar konusunda il ve ilçelerin sağlık kuruluşlarında görev yapan personellere “Tıbbi Atık Yönetimi”başlıklı eğitimi verdi.

2 bin 800 çöp kovası yerleştirildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı,2017 yılı içinde sorumluluk alanında olan 116 ana arterin genel temizliğini yürüttü. Gelen talep ve şikayetler doğrultusunda kentin farklı noktalarına 2 bin 800 adet çöp kovası yerleştirdi. Evsel atık ve çöplerin daha düzgün bir şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi amacıyla 12 bin ton çöp poşeti alımı yaparak vatandaşlara ve kamu kuruluşlarına dağıttı.2017 yılı içinde araç filosunu genişleten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 3 adet yol süpürge aracını satın alarak temizlik hizmetlerinde kullanmaya başladı. Kent temizliğinde ve yol süpürge araçlarında ekipler koku giderici ile dezenfektan kullandı.

Cadde ve kaldırımlar deterjanla yıkandı

2017’de bahar aylarının gelmesiyle birlikte temizlik ekipleri, 6 ay süreyle 4 merkez ilçenin ana arter, cadde ve kaldırımlarında temizlik kampanyası başlattı. Kampanya dahilinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sorumluluğundaki ana arterlerin kaldırım ve caddeleri gece 22.00-03.30 saatleri arasında deterjanlı su ile yıkandı. Karayolları 9 Bölge Müdürlüğü Diyarbakır sorumluluğunda bulunan 20 kilometrelik yolların ve orta refüjlerinin 10 günde bir olmak üzere genel temizliği yapıldı. 20 kilometrelik yol ağında 10 günde bir yapılan temizlik çalışmaları devam ediyor. Kar ve buzlanmaya karşı 2017’de ana arterlerde ve çöp depolama sahasında 95 bin litre solüsyon kullanıldı.

Otogar GES elektrik üretmeye başladı

Çevreye zarar vermeyen yenilebilir enerji kaynakları projelerini yaygınlaştırma amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri’ne (DİŞTİ) inşa ettiği Güneş Enerji Santralleri (GES) elektrik üretmeye başladı. Toplam 3 milyon 940 TL’ye mal olan projede DİŞTİ alanına her biri 265 w gücünde 2 bin 640 panel dikildi. Kurulan GES sistemiyle saate 600 kW elektrik üretimi gerçekleşti. DİŞTİ ihtiyacının dışında üretim fazlası elektriği şehir şebekesine aktararak DEDAŞ’a satmaya başladı.

Görüntü kirliliği oluşturan 2 bin bez afiş toplandı

Kentte görüntü kirliliğinin önüne geçmek için 4 denetim ekibi kuran Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 2017’de yürüttüğü çalışmalar sonucunda kentin farklı noktalarına izinsiz bir şekilde asılan 2 bin bez reklam pankartını topladı. Yine izinsiz şekilde asılan 250 reklam tabelası indirildi. Ayrıca kamyonların üstü açık brandasız kum, tuğla ve mucur gibi malzemelerin kent merkezine taşıması yapılan denetimlerle engellendi.

Gürültü haritası çıkarıldı

İnsan sağlığını tehdit eden gürültü kirliliğin önüne geçmek amacıyla 2017’de çalışma başlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, stratejik gürültü haritasını çıkararak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. Gürültü haritası çalışmaları kent merkezinde otoyollarda, demiryollarında, sanayi üretiminin yapıldığı mekanlarda, eğlence merkezleri ve muhtelif gürültü kirliliğinin oluşabileceği 406 noktada yürütüldü. Çıkarılan gürültü haritasına bağlı olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, eylem planı oluşturacak.

1 ton 592 kilogram atık pil toplandı

Çevreye ciddi anlamda zarar veren pillerin toplanması amacıyla her yıl okullarla işbirliği yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,2017’de 58 okul ve 36 bin 620 öğrencinin katıldığı kampanyada toplam 1 ton 592 kg atık pil topladı. Kampanya dahilinde öğrenci sayısı baz alınarak en fazla atık pil toplayan okullara çeşitli ödüller verildi. Atık pillerin çevreye zarar vermeden toplanması için Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı,189 okullun (öğretmen)temsilcilerine “Atık Pillerin Zararları ve Toplanması” konulu eğitim verdi. Katılım gösteren 189 okul temsilcisine okullara asılmak üzere atık pillerin zararlarını anlatan afişler ve atık pillerin atıldığı kutular dağıtıldı.

Öğrencilere çevre eğitimi

Öğrencilerde çevre bilinci oluşturmak amacıyla okullarda çalışma başlatan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, Ergani, Çermik, Kocaköy, Eğil, Bismil, Dicle ve Lice ilçelerinde 31 ilk ve ortaokulunda çevre eğitimi, geri dönüşümün faydaları ve atık piller konularında eğitim verdi. Toplam 3 bin 565 öğrencinin faydalandığı eğitim sonunda çocuklara boyama kitabı, kalem, blok not, not defteri ve bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla 200 öğrenciye geri dönüşümün önemini kavratmak amacıyla geri dönüşüm tesisinde eğitim verdi. Eğitim sonunda tarihi Ongözlü Köprü’de uçurtma şenliği düzenledi. Aynı etkinlikte öğrencilere çevre bilincini anlatan broşür, kalem ve defterler dağıtıldı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi