Görüş Bildir

Fabrikalarımız Niye Açılmıyor

Lice'de yaşayan vatandaşlar, terör olayları nedeniyle kapalı olan yağ, yem ve mermer fabrikalarının yeniden açılmasını istiyor.

Fabrikalarımız Niye Açılmıyor

Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki vatandaşlar, terör olayları nedeniyle kapalı olan yağ, yem ve mermer fabrikalarının yeniden açılmasını bekliyor.

Lice ilçesinde bulunan üç fabrika terör saldırılarından dolayı kapandı. İlçede oturan vatandaşlar, fabrikaların yeniden üretime geçmesini talep ediyor.

Kaymakam Sinan Başak, ilçenin en büyük sıkıntılarından birinin işsizlik olduğunu söyledi.

Fabrikayı işletenlerle yüz yüze görüşüp kapalı olan fabrikaların açılması için girişimde bulunacaklarını kaydeden Başak, "Eskiden teröristlerce yol kesmeler oluyordu. Şimdi oralarda üs bölgelerimiz var. Yol güvenliğini sağlayacağız. Daha önce kamyonlar yakılıyordu. Şimdi öyle bir sıkıntı da kalmayacak." diye konuştu.

Yolda sürekli kontroller yaptıklarını, bunu daha da sıklaştıracaklarını aktaran Başak, şöyle devam etti:

"Üs bölgeleri yapıldıktan sonra yol kesmeleri şimdiye kadar olmadı. Sürekli mayın taraması da yapıyoruz. Fabrika işletme sahipleri terör saldırılarından dolayı iş yapamıyorlar. Biz onlara bu güvenceyi verdikten sonra onlar da gelip yatırımlarını yapacaklar. Cumhurbaşkanımız da istihdama yönelik açıklamalar yaptı. Biz de istihdam olması ve işsizliğin ortadan kalkması için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

İlçede çalışmaya hazır 3 fabrikanın bulunduğunu kaydeden Başak, "İlçemizde yağ, yem ve mermer fabrikası var. Bu fabrikaların her şeyi hazır olmasına rağmen işlem görmüyor. İnşallah bunların açılması için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz." dedi.

Fabrikaların çalışmasıyla ilçedeki işsizliğin büyük oranda azalacağını ve ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Başak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu üç fabrikada en 250 kişi istihdam ettiğimizi, bunun ham maddesini üretecek Liceli kardeşlerimizi düşünürsek yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Bu da toplumun önündeki en büyük engel olan işsizliği de ortadan kaldırmak için güzel bir yol olacak. Bütün gayretimiz inşallah bu işsizliği önlemek için bu fabrikaları en kısa sürede faaliyete geçmesini sağlamak."

"DEVLETİMİZİN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ"

AK Parti İlçe Başkanı İsmail Demir de Licelilerin terör olaylarından dolayı kapanan fabrikaların açılmasını dört gözle beklediğini söyledi.

"AK Parti ilçe teşkilatı ve Liceliler olarak bu fabrikaların açılmasını, bu konuda devletimizin desteğini istiyoruz." diyen Demir, şöyle konuştu:

"Çalışan bir insanın kötülüğe yönelme şansı azdır. Buradaki işsizlik giderilirse ilçemize çok büyük faydası olacak. Yaptığımız esnaf ziyaretlerinde vatandaşlarımız da işsizlik sorununun çözülmesini istiyor. Daha önce fabrikada çalışanlar 'Fabrikaya sabah gidip akşam evimize gelirdik. Huzurumuz vardı. Şimdi iş olmadığı için bütün günümüzü kahvelerde oturarak geçiriyoruz' diyorlar. Kahvehanelerde yanlış yönlendirmeler oluyor."

Fabrikalarda 8 yıl çalıştığını anlatan vatandaşlardan Engin Menekşe ise rafineri ustalığı yaptığını, daha önce üretimde olan fabrikada 120 kişinin çalıştığını söyledi.

İlçedeki yağ, yem ve mermer fabrikasının adeta çürümeye mahkum edildiğini anlatan Menekşe, "Biz Liceli olarak bu fabrikaların tekrar açılmasını istiyoruz. Kahvehaneler işsiz gençlerle dolu. İşsizliğin getirdiği olumsuzluklar var. Fabrikaların çalıştığı dönemdeki maddi ve manevi huzuru arıyoruz." şeklinde konuştu.

Fabrikaların kapanmasından sonra ilçedeki küçük esnafın iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Menekşe, fabrikalar açık olduğu dönemde esnafın da çok iyi kazandığını belirtti.

Bekçilik yapan Sabri Akdemir ise fabrikaların iki yıldır çalışmadığını, fabrikaların çalıştığı dönemde ilçede herkesin huzur içinde olduğunu dile getirdi.

Fabrikaların kapalı olmasının ilçe için büyük bir talihsizlik olduğunu anlatan Akdemir, vatandaşların fabrikaların açılmasını beklediğini bildirdi. Akdemir, şöyle konuştu:

"Her gün bana, 'Bu fabrika ne zaman açılır' diye soruyorlar. Burada 120 kişi çalışıyordu. Herkes bir aileye bakıyordu. Fabrikaların kapanması Lice için büyük bir kayıp oldu. Beklentimiz fabrikanın açılmasıdır. Lice'nin bir geliri yok. Bu fabrika çalışırsa esnaftan, çiftçiye herkes faydalanıyor. İnşallah bu fabrika bir an önce açılır. İşsizlik olunca huzursuzluk oluyor. Huzursuzluk eve de çocuklara da çevreye de yansıyor."

İlçede çalışmaya hazır 3 fabrika olduğunu belirten Akdemir, yetkililerden fabrikaların açılması için destek istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi