Fasülye ve nohut dışında zam yok

TGDF (Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu) Başkanı Şemsi Kopuz, ramazanda gıda ürünlerin de fiyat artışı beklemediklerini hatta geçen yıla göre daha ucuza alabileceklerini söyledi.Ancak kuru fasulye ve nohut bu beklentilerin dışında. Bu iki kalemde artış bekleniyor.

Fasülye ve nohut dışında zam yok

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, The Ritz Carlton Otel’de basın toplantısı düzenleyerek, ramazan öncesinde dünya ve Türkiye’de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Her ramazanda gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğini belirten Kopuz, global ölçekte hammadde fiyatlarında yaşanan önemli ölçüdeki artışa karşın sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

"GIDA ÜRÜNLERİ GEÇEN YILIN ALTINDA FİYATLARLA SATIN ALINACAK"

Gıda fiyatları hakkında bilgi veren Kopuz, "Elimizde TÜİK’in verileri var. Ana harcama grupları itibariyle Haziran ayında bir ay önceye göre en önemli düşüş yüzde 3,42 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde gerçekleşmiş. Bir önceki aya göre tereyağı yüzde 1,22, tavuk eti yüzde 1,65, sofralarımızın en önemli gıdalarından süt yüzde 1,77 oranı ile fiyatları ucuzlayan gıda ürünleri arasında. Domates, taze fasulye, patlıcan, kabak ve patates gibi ürünlerin fiyatlarındaki düşüş biraz daha fazla. Bu ürünlerin fiyatlarındaki düşüş oranı yüzde 8 ila yüzde 47 arasında değişiyor. Bunlara pirinç, kırmızı mercimek, bulgur gibi kuru gıda ürünlerini de ekleyebiliriz. Kırmızı ette ise piyasa bir dengeye kavuştu ve temininde bir sorun yok. Bu oranların temmuz ve ağustos aylarında çok fazla değişeceğini tahmin etmiyoruz. Mevsimsel etkiler nedeniyle bir miktar daha ucuzlama görülebilir. Çünkü kış mevsimi tarımsal ürünlerimiz açısından çok uygun şartlarda geçti. Yani vatandaşımızın yaklaşan Ramazan ayında pek çok gıda ürününü geçen yılın altındaki fiyatlarla satın alacağını memnuniyetle söyleyebiliriz" diye konuştu.

KOPUZ VATANDAŞLARI UYARDI: AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN

Ramazan öncesi vatandaşları uyaran Kopuz, "Halkımız daha ucuz olduğu gerekçesi ile açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan ürünleri satın almasınlar. Kayıt dışı ve sağlıksız üretim halk sağlığını tehdit etmektedir. Gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak tüketicilerimizin bilinçli tercihler yapmaları vasıtasıyla geçebiliriz. Bu nedenle halkımızın ambalajlı, gıda güvenliği kriterleriyle üretilmiş ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na kayıtlı ve onay almış işletmelerin gıdalarını tercih etmeleri, hem kayıt dışının önlenmesi hem de halk sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle, bu mübarek ayda kumanya hazırlatarak yardım yapan hayırseverlerimize de hazırlattıkları kumanyalarda yer alacak ürünlerin Bakanlık Onaylı veya Kayıtlı işletmelerin ürünlerinden oluşturmalarını önemle rica ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz