Görüş Bildir

GAP'ta sona yaklaşılıyor

Güneydoğu Anadolu'daki 9 ilde tarımdan turizme kadar birçok sektöre doğrudan etki edecek olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) sona yaklaşılması, bölge insanının umudu oluyor. 37 yılda 29 hükümet gören GAP'ın 2018 yılında tamamlanması bekleniyor.

GAP'ta sona yaklaşılıyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep , Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin illerini kapsayan GAP ile tarımdan turizm sektörüne, sudan elektrik sektörüne kadar birçok sektörde yaşanan sorunun da çözülmesi hedefleniyor. Dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük entegre projesi olan GAP'ın uygulanacağı bölgedeki topraklar ise Türkiye topraklarının yüzde 10'nu oluşturuyor. İnsan odaklı bir kalkınma projesi olan GAP ile bölgedeki sosyoekonomik yapının değiştirilmesi hedefleniyor.

Son 37 yılda 29 hükümet ve onlarca bakan gören GAP'ın yapımında sona yaklaşılırken, projenin Şanlıurfa ayağında da çalışmalar sürüyor. 2018 yılında tamamlanması planlanan projedeki Mardin-Ceylanpınar ana kanal ve köylere suyun ulaştırılacağı küçük kanalların yapımı sürüyor. Tamamlanan çalışmaların ardından bölgedeki on binlerce çiftçi suya kavuşurken, 44 bin kişinin de istihdamı hedefleniyor.

" 44 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK"

Viranşehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Bahri Ekinci ve yönetim kurulu üyesi Hüseyin Şık, Viranşehir DSİ 152. Şube Müdürü İbrahim Halil Uslu’yu makamında ziyaret ederek, projenin son durumu hakkında bilgi aldı. Proje kapsamında çalışmaların son sürat devam ettiğini beliren Uslu, "Kanal yapımı sürüyor. 2018 yılındaki yapım çalışmalarının bitirilmesi planlanıyor. Çalışmaların tamamlanması ile 44 bin kişi istihdam edilecek. Bölgedeki çiftçilerin su sorununun yanı sıra enerji sorunu da çözülmüş olacak. Ayrıca bölge toprakları vahşi sulamadan kurtarılacak. Bunlar projenin çiftçiler için ilk etapta akla getirdiği faydaları" dedi.

Çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Oda Başkanı Bahri Ekinci ise, projesinin yürütülmesi ve aşamaları hakkında çiftçilerin beklentilerini iletti. Bölge çiftçilerinin yıllardır projenin hayata geçirilmesini beklediğini anlatan Ekinci, "Proje bitiminde toprağımız yeniden bereketlenecek. Çiftçilerimiz şuanda kendi açtıkları sondaj kuyuları ile sulama yapıyor. Bu da hem maliyetli, sıkıntılı bir durum. Ciddi manada enerji sıkıntısı yaşıyoruz. Elektrik fiyatları cep yakıyor, elektrik kesintileri çiftçileri üzüyor. Kesintiler olduğunda araziler sulanamıyor. Dalgalı elektrik sorunu derken, çiftçimizin arazilerden aldığı verim oldukça düştü. Kuraklığın da denk gelmesi ile birçok çiftçimize bankalardan borçları nedeniyle haciz geldi. Bu sorunlarımızın tamamının GAP projesi ile sona ereceğini umuyoruz. Ayrıca bitkisel çeşitlilik ile yeni istihdam alanları gelişecek. Tarıma dayalı sanayi daha güçlenecek" diye konuştu.

Ekinci, GAP'ın bölge çiftçisinin son umudu olması nedeniyle aksamadan tamamlanması gerektiğini söyleyerek, çalışmaların bir an önce bitirilmesi için konuyu yakından takip ettiklerini vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi