Görüş Bildir

GAP'tan 3 Proje Diyarbakır'a

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP programları kapsamında uygulamaya geçirilecek olan 17 projeden 3’ünün Diyarbakır’da yer aldığının müjdesini verdi.

GAP'tan 3 Proje Diyarbakır'a

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bakanlığı’na bağlı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca yürütülen 2015 GAP Kırsal Kalkınma Programı kapsamında uygulamaya geçirilecek projelerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Bakan Yılmaz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca yürütülen 'Sulama dışı alanlarda halkın gelir düzeyinin artırılması', 'Tarım ve tarım dışı faaliyetlerin çeşitlendirilmesi', 'Ağaçlandırma ve erozyon kontrolü' ve 'Hayvancılık altyapısının geliştirilmesi' projelerinin ortak uygulama formatına dönüştürülmesi sonucu Kırsal Kalkınma Programı oluşturulduğunu söyledi.

“115 PROJE DEĞERLENDİRİLMEYE ALINDI”

Program ile kırsal alandaki insan, doğal, fiziki, finansal ve sosyal kaynakların korunmasını ve geliştirilmesini dikkate aldığını belirten Bakan Yılmaz, “Tarımsal üretimin desteklenmesinin, tarımsal, hayvancılık ve kırsal altyapının geliştirilmesinin ve tarım ile tarım dışı gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesinin amaçlandığına işaret ederek, “Bu kapsamda idaremize sunulan 115 proje değerlendirmeye alınmıştır. İdarenin ödenekleri çerçevesinde ve değerlendirmeler neticesinde 17 proje uygulamaya geçirilecektir. GAP Bölgesinde yer alan 9 ilde 2 milyar 769 bin 905 TL bütçe ile toplam 17 proje ile 136 bin 209 hedef grup kişiye ulaşılacaktır. Arıcılığın geliştirilmesi kapsamında 8 bin 250 adet kovan ve gezginci arıcıların elektrik enerjisi temini yoluyla yaşam standartlarının iyileştirilmesi amacıyla 94 üreticiye güneş paneli temin edilecek, 458 da alanda meyve bahçesi tesis edilecek, 14 alanda sera kurulumu gerçekleştirilecek, bir adet belediye mezbahanesi, bir adet toprak analiz laboratuvarı kurulacaktır. 457 kişinin istidamı sağlanacaktır. 120’si bayan olmak üzere toplam 150 kişiye meslek edindirme kursları sağlanacaktır” dedi.

Söz konusu program kapsamında uygulamaya geçirilecek olan 17 projeden 3’ünün Diyarbakır’da yer aldığının müjdesini veren Bakan Yılmaz, “Yaklaşık toplam proje bedeli 425 bin TL olup yüzde 70 idaremiz katkısı yaklaşık 300 bin TL, yüzde 30 yararlanıcı katkısı iste yaklaşık 127 bin TL’dir. Kulp ve Hazro ilçelerimizde uygulamaya geçecek olan 3 proje ile toplam 45 kişiye istihdam, yılda 90 ton çilek, 10 bin 5 ton bal üretimi sağlanarak 550 bin TL gelir sağlanacaktır. Projeler özelinde Çilek Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi kapsamında Kulp’da 30 üreticiye 3’er alanlar olmak üzere toplam 90 alanda çilek bahçesi tesis edilecek 90 bin kilogram üretim ve 135 bin TL yıllık gelir sağlanacaktır. Hazro'da Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi ile 15 üreticiye 50’şer olmak üzere toplam 750 adet arılı ve arısız kovan ile gerekli arıcılık malzemeleri temini yapılacak olup, yıllık 10 bin 500 kilogram bal üretim ve yıllık 420 bin TL gelir sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi