Gazi caddesi trafiğe açılsın

Sur'daki yeniden yapılanmayı memnuniyetle karşılayan Sur Esnafı Gazi caddesinin bir an önce trafiğe açılması gerektiğini belirterek, "alış-verişlerin, hareketliliğin, trafik akışına bağlı olduğunu" söyledi.

Gazi caddesi trafiğe açılsın

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılan Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylanan projeye göre; Sur İlçesi Gazi Caddesi'nin ve çarşılarının yeniden eski kimliğine uygun bir şekilde yenilenerek, turistik cazibesinin artırılıp bölgedeki ticaretin canlanması amacıyla yapılan yenileme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yapılan bu çalışmalardan memnun olduklarını belirten esnaflar ve iş yeri sahipleri ancak Gazi caddesinin trafiğe açılmadığı sürece iş yapamayacaklarını belirterek bundan endişe duyduklarını ifade ettiler.

“Gazi Caddesinin trafiğe açılması şarttır”

Gazi caddesi üzerinde esnaflık yapan Mahmut Mudanıoğlu yapılan bu çalışmaların gayet iyi ve kendilerini memnun ettiklerini belirterek şunları ifade etti.

“ Cumhurbaşkanımızın yaptığı bu çalışmalar çok iyidir ve çok iyi geçiyor bu adamlar iyi bir şeyler yapıyor yani bizler memnunuz bunlardan. Yalnız burası işte yapıldıktan sonra bu cadde trafiğe açılmaz ise burası canlanmaz bu caddenin açılması da lazımdır bu şarttır yani. Ama buralara iyi yatırım yapıyorlar, çalışmalar çok iyidir hükümetimizde iyidir çok iyi çalışıyor memnunuz. Ama bu cadde trafiğe açılmaz ise burada ki esnaf iş yapamaz. Melikahmet caddesi açık, Mardin kapı açık, Dağ kapısı açık ama burası kapalı buranın açılması şarttır yani açılmaz ise iş olmaz adam buradan gelişte yaya gelmiyor araba ile geliyor onun için diyoruz ki bu gazi caddesinin trafiğe açılması şarttır. Ama buranın müteahhidi çok iyidir iyi çalışıyor herkesin gönlünü alıyor gönlüne göre iş yapıyor. Ondan sonra bu esnaflara yardım etmeleri şarttır esnafa para verecekler efendim kefil getir, ipotek getir bilmiyorum ne getir bu esnaflar zaten bitmişler hepsinin sicili bozuktur yani ne olacak bu hal. Bunlar para vermeden bunlar yardım etmeden bu işler olur mu? Olmaz burası canlanmaz mümkün değil çünkü 50 bin nüfus buradan çıktı gitti onun için hükümetin bunu yapması lazım” ifadelerini kullandı.

“Burada otopark sorunumuz var”

Kuyumculuk yapan esnaflardan Mehmet Ödoğlu ise “ Diyarbakır’ın bu caddesinin eski dokusuna kavuşması özellikle yapılacak olan düzenlemeler ile o eski berbat görüntünün ortadan kalkması açısından bayağı hoş karşılıyoruz. Ama bunun yanında yapılan bu çalışmalar ile birlikte bizim bu caddenin de trafiğe açılması gerekiyor, çünkü yaşlısıdır, köyden gelenidir, yabancısıdır yani buraya nasıl gelsin bir otopark sorunumuz var onun giderilmesi lazım bu cadde trafiğe açılırsa yabancıların gelmesi açısından da bayağı iyi olur. Birde esnafa kredi verilecekmiş kredi verildiği zaman iş olmayınca bu esnaflar kredinin altından da kalkamazlar yani o yönden de mesela herkesin gelen Müşterilerimizin yüzde 80’inde trafiğe kapalı olması yönünden gelemiyor. Mesele adam cebinde para taşıyor, e yaya olarak geldiği zaman özellikle kapkaçtan falan çekiniyor ama bu cadde trafiğe açılırsa veya ilerde belediyeye ait birkaç otopark sorunu giderilirse bu caddenin ilerlemesi bayağı olumlu olur. Çünkü Diyarbakır’ın kalbi Sur ilçesidir gazı caddesidir, Gazi caddesi Diyarbakır’ın en eski caddesidir yani kısacası hayat burada başlar burada biter” diyerek Gazi caddesini bir an önce trafiğe açılması istedi.

“Vatandaşların mağduriyetleri giderilsin”

Suat Işık isimli esnaf ise “ Gazi caddesinde bulunan esnafların mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istiyorum, esnaflar burada çok mağdur oldu bu olaylarda. Bu kamulaştırmada da bir kısmı kamulaştırılmış bir kısmı yapılmamış bazı işyerlerinin de 3 kattan fazlası yıkılacak falan diyorlar halen ortada doğru dürüst bir şey yok çevre ve şehircilik bu konuda bazı yerlere para veriyor bazı yerlere vermiyor bazılarını mağdur etti. Kira ödemelerinde olsun zarar karşılamalarında olsun birçok esnaf mağdur edildi, yani vatandaşların bu mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz