Gıda ürünlerindeki kampanya yanıltıcı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, gıda ürünlerinde yapılan kampanyalara ilişkin, "Ürünler, 'İki al bir öde' ya da 'Bir kilogram fiyatına 2 kilogram al' şeklinde cazip gösterilerek tüketici daha çok tüketime yönlendiriliyor. Bu kampanyalar, son kullanma tarihine 1-2 gün kalan gıda ürünlerinde yapılıyor. O akşam çöpe atılacak ürün, tüketicilere 'kampanya' adı altında satılarak adeta tüketicinin sağlığı ile oynanıyor.'' dedi.

Gıda ürünlerindeki kampanya yanıltıcı

Şahin tüketicileri gıda ürünlerinde yapılan kampanyalarla ilgili dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Mahmut Şahin, "gıda kampanyalarında hile"lerin her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi.

Market ve mağazalarda her gün farklı ürünlerde "cazip kampanya"ların olduğunu ifade eden Şahin, tüketicilerin bu şekilde kandırıldığını, bunun da sürekli çoğaldığını belirtti.

KULLANIM TARİHİNE DİKKAT

Şahin, bir gün önce 20 liraya satılan bir ürünün, sonraki gün birden 10 liraya düştüğünü dile getirerek, ''Ürünler, İki al bir öde' ya da 'Bir kilogram fiyatına 2 kilogram al' şeklinde cazip gösterilerek tüketici daha çok tüketime yönlendiriliyor. Dün bir kilosuna 20 lira verip almak isteyen bir tüketici, bu kampanyayı görünce bir kilosunu 10 liraya almak değil de iki kilosunu 20 liraya almayı düşünüyor. Cebinden her halükarda 20 lira çıkıyor. 'Acaba benim 2 kilogram almaya ihtiyacım var mı?' diye düşünmüyor." diye konuştu.

İnsanların, ihtiyacı olmayan ürünleri sadece fiyatından dolayı almalarının ise bilinçsiz tüketim olduğunu vurgulayan Şahin, "Gıda olduğu için nihayetinde bir son kullanma tarihi olacak ve biz onu tüketemeden çöpe atmak zorunda kalacağız. Kaldı ki gıdalarda yapılan bu tür kampanyalar hiç de masum değil. Şöyle ki bu kampanyalar, son kullanma tarihine 1-2 gün kalan ürünlerde yapılıyor. O akşam çöpe atılacak ürün, tüketicilere 'kampanya' adı altında satılarak adeta tüketicinin sağlığı ile oynanıyor. Son kullanma tarihine 7 gün kalan ürünlere bu tür kampanya yasağının getirilmesinden başka çözüm yolu yoktur. Tüketici daha eve götürüp dolabına koyduğu anda son kullanma tarihi geçmekte ve tüketicinin sağlığı tehlikeye girmektedir. Normal şartlarda bile gıda ürünlerinde ilk bakmamız gereken yer, son kullanma tarihleri olmalıyken kampanyalı ürünlerde daha da dikkatli olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz