Görüş Bildir

Gram altına talep patladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TL ve altın alımı yönünde yaptığı çağrıya vatandaşların cevap vermesiyle piyasada yoğun altın talebi görülürken, gram altına talep 8-10 kat arttı. Kuyumcularda gram altına azalıyor. İstanbul Altın Rafinerisi ise talep patlamasını karşılayabilecek kapasiteleri olduğunu vurguluyor.

Gram altına talep patladı

Erdoğan, 2 Aralık’ta yastık altında dövizi olanlara, bunu altına ve Türk lirasına dönüştürmeleri çağrısında bulunmuştu. İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdür Ayşen Esen, dolar ile altın alımının hızla devam ettiğini söyleyerek, “Nokta bazında 7-8 kat ile 8-10 kat arası gram altına talep artışı gözlemlenebiliyor. Düğün dönemlerindeki talep ve küçük yatırımcıların alımı normalde 1-2.5-5 gram ağırlıklı olurken, bu dönemde talep 20-50-100 gramlarda da artış göstermeye başladı” dedi.

ERDOĞAN ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Kuyumcuların yoğun talep nedeniyle ellerindeki stokları azaltmış, hatta tüketme yolunda olabileceklerini söyleyen Esen, rafineri olarak yüksek kapasitede gram altın üretme kabiliyetine sahip olduklarını dolayısıyla gelen talebi karşılayacak şekilde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, “Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk lirası değer kazansın, altın değer kazansın. Ne lüzum var gideceğiz dövize değer kazandıracağız. Gelin bunu yapın” demişti.

Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de dolardaki spekülatif hareketi önlemek için iyi bir kampanya olduğunu söyleyerek, “Dövizden altına dönüş nedeniyle yoğun bir altın talebi söz konusu. Altın ithalatçısı bir ülke olduğumuz için bu hareket nedeniyle biraz çekincem var. Gelecek ay açıklanacak rakamlardan göreceğiz etkisini. Özellikle Anadolu’dan daha çok talep var, çağrıya biraz daha fazla itibar ediyorlar” dedi.

BİR KİLO ALTIN PRİMLİ İŞLEM GÖRÜYOR

Yıldırımtürk yoğun talep nedeniyle külçe altının primli işlem gördüğünü, bir kilo altında 80 dolar primli işlem geçtiğini söyledi. Bir kilo fiziki altın bugün ortalama 37,560 dolardan işlem gördü. Özellikle son birkaç gündür piyasada ciddi hareket olduğunu, Kapalıçarşı’dan yoğun talep geldiğini söyleyen bir bankacı ise, “Altın talebi bir süre daha devam edebilir, dolayısıyla Türk bankaları yurtdışı bankalardan altın alıp iç piyasaya sürüyor. Hafta başından bu yana işlem hacmimiz üç katına çıktı. Öte yandan talep artışıyla birlikte fiziki altın fiyatları da primli geçmeye başladı. Kilobar altında normalde ons başına artı/eksi 1  dolar olan primler önceki gün 5 dolara kadar çıkarken, bu Sabah 2.5 dolar civarındaydı” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi