Görüş Bildir

Güneydoğu'dan ihracat artıyor

GAİB tarafından bölgeden 2017 Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artışla toplam 7 milyar 338 milyon 821 bin dolar ihracat yapıldı.

Güneydoğu'dan ihracat artıyor

GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz: "Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla aranla yüzde 4,6'lık bir artışla 5 milyar 964 milyon 887 bin dolar ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan beşinci ili konumundaki yerini korumaktadır"

"Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddelerle ağaç ve orman ürünleri, ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir"

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, GAİB olarak 2017 Ocak-Kasım döneminde, 2016 yılının aynı dönemine oranla yüzde 3,2'lik artışla toplam 7 milyar 338 milyon 821 bin dolarlık ihracatı kayda aldıklarını bildirdi.

Çıkmaz, yazılı açıklamasında, aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına 354 milyon 948 bin dolarlık ihracatın kayda alındığını belirtti.

Birliğin ihracat kayıt işlem hacminin yüzde 1,7'lik artışla 7 milyar 693 milyon 769 bin dolar olduğuna değinen Çıkmaz, GAİB'in bölgeden 187 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

Çıkmaz, açıklamasında şunları kaydetti; "Bölge ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 53,4 payla ilk sırada yer alıyor. AB ülkeleri yüzde 18,8 payla ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,3 payla üçüncü sırada bulunmaktadır. Toplam 187 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, İsrail ve Belçika bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca, halı, kumaşlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir çelik mamulleri, dış giyimle diğer gıda müstahzarları, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."

- Gaziantep'in ihracatı

Kasım 2017 döneminde ihracat artışının Gaziantep için yüzde 4,1 oranıyla 586 milyon 722 bin dolar olduğuna işaret eden Abdulkadir Çıkmaz, "Ocak-Kasım 2017 dönemi için artış oranı yüzde 4,6 oldu. Bölgemizin lokomotif ili olan Gaziantep, 2017 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yıla aranla yüzde 4,6'lık bir artışla 5 milyar 964 milyon 887 bin dolar ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan beşinci ili konumundaki yerini korumaktadır. Halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddelerle ağaç ve orman ürünleri, ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi