Görüş Bildir

Güneydoğulu kadınların ellerinde büyüyen marka

GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi'nin bir parçası olarak doğan ve adını Mezopotamya'nın tanrıçası, bereket sembolü Argande’den alan konfeksiyon markası kadınların elinde büyüyor

Güneydoğulu kadınların ellerinde büyüyen marka

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi'nin bir parçası olarak doğan ve adını Mezopotamya'nın tanrıçası, bereket sembolü Argande’den alan konfeksiyon markası, kadınların elinde büyüyor. Argande'nin geçen yıl satış gelirleri yeni koleksiyon ve satış stratejisiyle bir önceki yıla göre 4 katına çıktı.

Güneydoğu Anadolu’daki kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ortaklığı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı finansmanıyla Mayıs 2008’den beri uygulanan proje kapsamında ortaya çıkan Argande markası geçen yıl önemli bir aşama kaydetti.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı verilerine göre, önde gelen modacıların tasarımlarının, Güneydoğulu kadınların ellerinde hayat bulduğu Argande markasının güçlendirilmesi için geçen yıl bir dizi proje gerçekleştirildi.

Argande markası için İstanbul’da depo ve showroom olarak kullanılacak bir ofis kiralandı. Argande'nin yönetim yapısını güçlendirmek için Batman'da bir üretim müdürü ve bir dikiş makinası operatörü, İstanbul'da ise ürün ve satın alma asistanı tam zamanlı olarak proje ekibine katıldı. Marka ve ürün yönetimi konularında projeye destek sağlayacak bir danışmanla da sözleşme imzalandı.

- Markayı büyütmek için imkanlar birleştirildi

2014 ilkbahar/yaz koleksiyonunun basın lansmanı İstanbul'da gerçekleştirilen marka için Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri ücretsiz billboard desteği sağladı. Argande'nin koleksiyon afişleri İstanbul'da 24, Ankara'da 19 noktada sergilendi.

Argande'nin 2014-15 sonbahar/kış ve 2015 ilkbahar/yaz koleksiyonlarının katalog çekimleri Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. Şanlıurfa Göbeklitepe'deki antik kalıntılardan ilham alan koleksiyonları modacılar Belma Özdemir ve Rojin Aslı Polat tasarladı.

Farklı şehirlere de pozitif katkı sağlayabilmek adına Batman'daki üretim bandının bu yıl Mardin ya da Kilis'e taşınması planlanıyor. Buna paralel olarak yürütülecek Argande markasının kurumsal yapısı ile ilgili çalışmalarla ise kurumsal yapının daha fazla kadının ortaklığına açılması ve markanın proje sonrası mali ve yönetimsel sürdürülebilirliğe kavuşması amaçlanıyor.

- Satış rakamları yüzleri güldürdü

Öte yandan, Argande'nin Mudo mağazaları içerisindeki satış noktaları düzenli olarak izlendi ve satışlar daha verimli noktalara kaydırıldı. Argande ürünleri geçen yıl sonu itibarıyla 16 Mudo mağazasında ve online olarak mudo.com.tr, markafoni.com ve ennmoda.com adreslerinde satışa sunuldu.

Satış ve pazarlama stratejisinde alınan kararlarla 2013'te Argande'nin Mudo satışlarından elde ettiği 46 bin 480 liralık gelir, geçen yıl 191 bin 344 liraya yükseldi.  Argande'nin geçen yıl ki satış gelirleri yeni koleksiyon ve satış stratejisiyle bir önceki yıla göre yaklaşık 4 katına çıktı. Argande markası online satışlardan da gelir elde etmeye başladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi