Görüş Bildir

Habur işliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nda normal geçişlerin devam ettiğini belirterek, "Dün(önceki gün) itibarıyla Habur'dan 3 bin araç giriş çıkış yaptı. Normal zamanlarda Habur Sınır Kapısı'nın günlük azami geçiş sayısı 4 bin araçlara kadar çıkmıştı. Normalde 3 bin-3 bin 500 araç kapasitesi var. Dolayısıyla normal işleyiş devam ediyor." dedi.

Habur işliyor

Tüfenkci, İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Irak Merkezi Yönetimi'ne devredildiğini, bunun sevindirici bir haber olduğunu söyledi.

Irak'ta yapılan gayrimeşru referandumun ardından Türkiye'nin, sınır kapıları ve havaalanlarının merkezi hükümet tarafından yönetilmesi yönünde iradesi bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Gelişmeler de bunu gerçekleştirdi. Baktığımız zaman Ovaköy'de yeni bir kapının açılmasıyla ilgili Sayın Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye ziyaretinde de ele alındığı gibi, Irak tarafı bu konuya olumlu yaklaşıyor. Gündemden düşmedi, bununla ilgili gerek Dışişleri Bakanlığı'nda gerekse diğer ilgili bakanlıklarda çalışmalar sürüyor.

İkinci bir alternatif kapımızın olması Irak ile olan ticaretimizin gelişmesi ve çeşitlendirilmesi, bölgesel tehlikelerden korunması bakımından da önemli. Irak ile ilişkilerin sıcaklığı ve geliştirilmeye müsait olması da ikinci bir kapının açılmasını esasında zorunlu kılıyor. (Ovaköy'de yeni bir sınır kapısının açılması) Biz bu konuda çalışmaların aksayacağını veya İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın yönetiminin merkezi hükümete geçmesinin konuyu ikinci plana ittiğini düşünmüyoruz."

- Habur'dan 3 bin araç giriş çıkış yaptı"

Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nda geçişlerin normal seyrini sürdürdüğünü belirterek, "Normal geçişler devam ediyor. Dün itibarıyla Habur'dan 3 bin araç giriş çıkış yaptı. Normal zamanlarda da Habur Sınır Kapısı'nın günlük azami geçiş sayısı 4 bin araçlara kadar çıkmıştı. Normalde 3 bin-3 bin 500 araç kapasitesi var. Dolayısıyla normal işleyiş devam ediyor. Bir tek devir teslim zamanında biraz aksama olmuştu. Şimdi ise giriş çıkışlar normal seyrinde devam ediyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi