Hayvancılığa bahar getirir

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği yaylalara çıkma yasağının kaldırılması, ülkemizdeki hayvan sayısına olumlu yansıyacak" dedi.

Hayvancılığa bahar getirir

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulanan yaylalara çıkma yasağının kaldırılmasının ülkedeki hayvan sayısını olumlu etkileyeceğini belirterek, "Yetiştiricilerimizin dört gözle beklediği meralar açıldığı zaman bizim için en güzel bahar olacak." dedi.

Çelik, Türkiye'deki hayvan varlığı ve yayla yasağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küçükbaş hayvan sayısının geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 7,2 artarak 44 milyon 312 bine ulaştığını ifade eden Çelik, bu rakamın sektör açısından sevindirici olduğunu söyledi.

Çelik, artışlara bölgeler itibarıyla bakıldığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin öne çıktığına dikkati çekerek, "İller bazında ise 2 milyon 523 bin 194 ile Van birinci, 1 milyon 894 bin 530 ile Konya ikinci, 1 milyon 732 bin 269 küçükbaş hayvanla Şanlıurfa üçüncü sırada yer aldı." ifadesini kullandı.

Söz konusu artışın yetiştirici sayısına da yansıdığına işaret eden Çelik, anaç koyun keçi desteklemeleri için müracaatta bulunan yetiştirici sayısının geçen yıl 198 binden 204 bine yükseldiğini dile getirdi.

SEKTÖRE BAHAR GETİRİR

Çelik, küçükbaş hayvan sektöründeki büyümenin devamı için TÜDKİYEB olarak çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayarak, "Özellikle AK Parti hükümetleri ve Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba'nın sektörümüze olan ilgisi bizlerde büyük bir güven oluşturmaktadır. Devlet büyüklerimizin sektörümüze olan samimiyeti çalışma ve üretme şevkimizi daha da artırmaktadır." diye konuştu.

Terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulanan yaylalara çıkma yasağının sektörü olumsuz etkilediğini belirten Çelik, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği yaylalara çıkma yasağının kaldırılması, ülkemizdeki hayvan sayısına olumlu yansıyacak. Daha da önemlisi yetiştiricilerimizin mağduriyeti büyük ölçüde giderilecek. Yetiştiricilerimizin dört gözle beklediği meralar açıldığı zaman bizim için en güzel bahar olacak." dedi.

Çelik, gerekli adımların atılması halinde küçükbaş hayvancılık sektörünün daha fazla büyüyebileceğini dile getirerek, yetiştiricilerden genellikle mayıs sonunda yapılan anaç koyun keçi destekleme ödemelerinin öne çekilmesi yönünde yoğun talep olduğunu kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz