Görüş Bildir

Hiç çalışmadan emekli maaşı

Emeklilik çalışanların en büyük hayalidir. İşi bozulanlar, çalışmak istemeyenler için emekli olmanın formülü var "İsteğe bağlı sigortalılık"

Hiç çalışmadan emekli maaşı

Emeklilik çalışanların en büyük hayalidir. İşi bozulanlar, çalışmak istemeyenler için emekli olmanın formülü var: "İsteğe bağlı sigortalılık". Bu yolla hiç işe gitmeden emekli olabilirsiniz. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin sigortalı bir işte çalışmaması, emekli ya da malullük aylığı almaması gerekiyor. Yaş şartı ise 18. İsteğe bağlı sigortalılar, kendi primlerini kendileri öder ve bu şekilde enjekli olabilirler.

SAĞLIKTAN YARARLANIYOR

İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası BağKur kapsamında değerlendiriliyor. İsteğe bağlı sigortalılar genel sağlık sigortasından yararlanır. Yani bu kişiler malullük, yaşlılık ve ölüm risklerine karşı korunuyor. İsteğe bağlı sigortalıların en düşük prim miktarı 527 TL iken ödenebilecek en yüksek prim 3425 TL'dir. Yüksek prim ödeyen kişiler hem emekli olduklarında, hem de malul sayıldıklarında daha yüksek aylık alabilir.

Son 1261 güne dikkat Çalıştığı işinden, işyerinden, amirinden sıkılıp istifa eden kişi isteğe bağlı sigortalı olursa, emekliliğine kaç gün kaldığını kontrol etmeli. Emekliliğin hangi sigortalılık statüsünde olduğu son 1261 güne göre belli olduğu için, uzun yıllar SSK'lı çalışan bir kişi emekliliğine 4 yıl kala isteğe bağlı sigortalı olursa düşük emekli aylığı alabilir. Bu nedenle, son 1261 gün kuralına dikkat ederek bu kararın alınması gerek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi