Görüş Bildir

Hububat ve bitkiye fark ödeme desteği

2012 yılında, kütlü pamuk için 46 kuruş, yağlık ayçiçeği için 24 kuruş, kanola için 40 kuruş, dane mısır için 4 kuruş, buğday, arpa, çavdar için 5 kuruş, çeltik için 10 kuruş fark ödemesi desteği verilecek

Hububat ve bitkiye fark ödeme desteği

Bu yıl kilogram başına, kütlü pamuk için 46 kuruş, yağlık ayçiçeği için 24 kuruş, kanola için 40 kuruş, dane mısır için 4 kuruş, buğday, arpa, çavdar için 5 kuruş, çeltik için 10 kuruş fark ödemesi desteği verilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, ''Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre, 2012 Yılı Ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler, Hububat ve Baklagil Fark Ödemesi Desteğine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Kararname ekindeki listede yer alan havzalarda, 2012 yılında kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar), yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünlerini üreten üreticiler, 2012 yılına dair Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını, zeytinyağı dışında desteğe tabi ürüne ilişkin hasat dönemi öncesinde yaptırmış olmaları ve istenen belgelerin ibrazı şartıyla fark ödemesi desteğinden yararlanabilecek.

Alım satım işlemlerinin belirlenen usul ve esaslara uygun gerçekleşmesi koşuluyla, belirtilen ürünlerin üreticileri ile bu ürünlerin üretimini Bakanlıkta kayıtlı tohumluk üretici kuruluşları ile sözleşmeli olarak yapan üreticiler de fark ödemesi desteğinden istifade edecek.

-Fark ödemesi destek miktarları-

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından, 2012 yılı ürünü fark ödemesi desteği miktarları kilogram başına; kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar) 46 Kuruş, yağlık ayçiçeği için 24 Kuruş, soya fasulyesi için 50 Kuruş, kanola için 40 Kuruş, dane mısır için 4 Kuruş, aspir için 40 Kuruş, zeytinyağı için 50 Kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale 5 Kuruş, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 Kuruş olarak belirlendi.

Üreticiler, gereken belgeler ve farklı il/ilçelerde gerçekleştirdiği üretim ve satışlar ile ilgili tüm belgeleri, sadece ÇKS'ye başvurduğu il/ilçe müdürlüğüne ibraz edecek.

Önceki yıllara ait destekleme uygulamalarında haklarında destekleme ödemelerinden beş yıl süreyle yararlandırılmamaları yönünde karar alınan üreticilerin başvuruları, taahhütname ile kabul edilecek. Ancak bu karar üretici lehine yasal mercilerde bozulmadığı sürece, başvurunun kabulü herhangi bir hak doğurmayacak.

Buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticilerine, 2012 yılı bütçesinden kaynak artması halinde, bu yıldan başlamak üzere dönemler halinde de fark ödemesi desteği gerçekleştirilecek.

Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen üreticilerin başvuru başlangıç tarihi 1 Ekim 2012, son başvuru tarihi ise kütlü pamuk (yurt içerisinde üretilen sertifikalı tohumları kullananlar), yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 1 Nisan 2013; dane mısır, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için fatura başlangıç tarihi 1 Mayıs 2012, son başvuru tarihi 30 Nisan 2013 olacak. Bu tarihten sonraki başvurular kabul edilmeyecek.

Fark ödemesi desteğinden yararlanmak isteyen zeytinyağı üreticilerinin, tasiriye faturaları ile zeytinyağı satış faturalarının, Vergi Usul Kanunu'nun 231. maddesinde yer alan hükme uygun olarak düzenlenmiş olması gerekecek. Tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi 3 Haziran 2013, bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerinin son teslim tarihi ise 1 Ekim 2013 olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi