Görüş Bildir

İndirim yüzde 5

Bakanlar Kurulu'nun ardından konuşan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Vergilerle ilgili düzenlemeler var. Vergisini geçmiş dönemde eksiksiz ve vaktinde ödeyen vatandaşlar için vergide yüzde 5'e kadar indirim yapılacaktır" dedi.

İndirim yüzde 5

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bazı kamu kuruluşlarının Varlık Fonu'na devredilmesiyle ilgili "Türkiye ekonomisinin kendi ayakları üstünde durabilecek, olası birtakım ekonomik salvolara karşı kendisini koruyabilecek, daha dinamik bir yapıya kavuşması öngörülmektedir. Varlık fonu, Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü bir fona sahip olması ve ekonomide bazı birtakım Türkiye ekonomisi üzerindeki yapılabilecek operasyonlara karşı Türkiye'nin kendisini bir yerde garantiye alması için ortaya konulmuş olan bir fondur" diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

VERGİSİNİ EKSİKSİZ ÖDEYENE YÜZDE 5 İNDİRİM

Vergisini zamanında ödeyen vatandaşlara yönelik vergi indirimi uygulamasıyla ilgili bilgileri paylaşan Kurtulmuş, "Vergisini geçmiş dönemlerde, eksiksiz ve vaktinde ödeyen mükellefler için kurumlar vergisi ve gelirler vergisinde yüzde 5'e kadar indirim yapabilecek bir uygulama konusunda, Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesi öngörülmüştür. Vakti zamanında vergisini ödeyen, eksiksiz olarak vergisini ödeyen insanlarımız, girişimcilerimiz, şirketlerimiz özellikle Türkiye sanayisinin, Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerimiz bu vergi indirimlerinden yaralanmış olacaklar" dedi.

'VARLIK FONU' AÇIKLAMASI: DEVLETİN ELİNDE ÇOK KUVVETLİ KAYNAK OLUŞMASI SAĞLANMAKTADIR

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Bazı kamu kuruluşlarının, Varlık Fonu'na devredilmesiyle hükümetin ne amaçladığı sorulan Kurtulmuş, "Büyük kamu şirketlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesiyle ilgili bir niyet söz konusudur. Ayrıca devletin elinde çok kuvvetli bir kaynak oluşması sağlanmaktadır. Böylece Türkiye ekonomisinin kendi ayakları üstünde durabilecek, olası birtakım ekonomik salvolara karşı kendisini koruyabilecek daha dinamik bir yapıya kavuşması öngörülmektedir. Bu, Türkiye ekonomisinin kaynaklarının verimli kullanılması için önemli bir adım olacaktır. Bu niyetle, bu adım atılmıştır" diye yanıt verdi.

"MÜHİM OLAN KAMUNUN ELİNDE KUVVETLİ BİR VARLIK FONUNUN OLUŞTURULMASI"

Savunma Sanayii Destekleme Fonu'ndan, 3 milyar liranın Varlık Fonu'na 3 aylığına devredilmesiyle ilgili bir soruyu Kurtulmuş, şöyle yanıtladı: "Mühim olan kamunun elinde kuvvetli bir varlık yapısının, fonunun oluşturulmasıdır. Bu, Türkiye ekonomisinin gücünü göstermek ve Türkiye ekonomisinin birtakım dışarıdan müdahalelere karşı kuvvetlenmesini sağlamak için tabiri caizse garanti mahiyetinde olan bir fondur. Savunma sanayiinden ilgili kaynağın buraya aktarılmasının amacı, aynı şekilde kullanımın aynı kaynakta toplanılarak, daha etkin kullanımını sağlayabilecek bir adımın atılmasıdır"

'DÜYUN-U UMUMİYE' BENZETMESİNE YANIT: YANLIŞ, YERSİZ VE ALAKASIZ BİR BENZETME

Bazı kurumların Varlık Fonu'na devredilmesiyle ilgili CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın 'Düyun-u Umumiye' benzetmesi hakkında görüşleri sorulan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları söyledi:   "Varlık fonu, Türkiye'nin ekonomik olarak güçlü bir fona sahip olması ve ekonomide bazı birtakım Türkiye ekonomisi üzerindeki yapılabilecek operasyonlara karşı Türkiye'nin kendisini bir yerde garantiye alması için ortaya konulmuş olan bir fondur. Daha etkin şekilde bu kuruluşların yönetimi sağlanacak. Öyle Düyun-u Umumiye gibi sözlerin son derece yanlış ve yersiz olduğunu ifade etmek isterim. Varlık Fonu milli bir oluşumdur. Milli ekonomiyi güçlendirmek için atılmış bir adımdır. Düyun-u Umumiye ise ekonominin gayri milli olmasını sağlayacak bir amaçla atılmış adımdır. Yanlış, yersiz ve alakasız bir benzetmedir"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi