'Isınmada tasarrufun yolu bina yalıtımından geçer'

Isı, Su, Ses ve Yangın Yatırımcıları Derneği (İZODER) Teknik Uzmanı Güneş Yüzügür, havaların soğuduğu şu günlerde vatandaşların yakıttan tasarruf sağlayabilmesi için bina yalıtımlarının önem kazandığını söyledi.

'Isınmada tasarrufun yolu bina yalıtımından geçer'

Gemlik Belediyesi, İZODER ve Bursa Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 'Binalarda Isı Yalıtımı ve Enerji Verimliliği' panelinde bina yalıtımı masaya yatırıldı. Makine mühendisi Fikri Düşünceli, oda çalışmalarını, oda bünyesinde bulunan meslekleri ve bağlı oldukları etik kuralları değerlendirdi. Kamu yararına işbirliği aksi durumda da yerel ve merkezi yönetimlerle ters düşebilme pahasına önemli çalışmalar yaptıklarını savunan Düşünceli, hedeflerinin her zaman olduğu gibi demokratikleşebilen ve sanayileşebilen Türkiye olduğunu anlattı.

Makine mühendisi Kübra Özgüneş de konuşmasında binalarda enerji verimliliği ve ısı yalıtım yönetmeliğinin TS 825 belgesiyle 1999 yılında çıkarıldığını hatırlatarak, 2007 yılında da Enerji Verimliliği Kanunu'nun çıkarıldığını hatırlattı. Enerji verimliliğinin artarken israfın da önlenmesinin gerekçelerini slayt gösterimli sunumla açıklayan Kübra Özgüneş, "Binaların enerjisini ne kadar verimli kullandığı çok önemlidir." dedi.

2011 yılından bu yana enerji kimlik belgesi zorunluluğunun getirildiğini kaydeden Özgüneş, binalarda da beyaz eşyalarda olduğu gibi A ile G arasında ölçeklendirildiğini, A belgesi alan binaların ısı yalıtımı ve enerji verimliliği konusunda eksiksiz binalar olduğunu sözlerine ekledi.

"BİNA TEMELLERİNDE SU YALITIMI YOK"

İZODER Teknik Uzmanı inşaat mühendisi Güneş Yüzügür de ısı yalıtım malzemeleri ve uygulamalarını anlattı. Çağdaş yapı tasarımlarında 4 ana unsur bulunduğunu vurgulayan Güneş Yüzügür, küresel ısınma ve iklim değişikliği, deprem güvenliği, çevresel gürültü, enerji verimliliği ve güvenliğinin ana unsurları teşkil ettiğini, ayrıca konfor ve yangın güvenliğinin de önemli olduğunu söyledi.

1999 depremi sonrasında yapılan araştırmalarda su yalıtımının öneminin de gözler önüne serildiğini bildiren Yüzügür, "Maalesef binalarımızın temel seviyelerinde su yalıtımı yok. Bu nedenle su yalıtım yönetmeliğinin de biran önce çıkarılması gerek." diye konuştu.

Teknik ve detaylı bilgilerini slayt gösterimiyle renklendiren Yüzügür, su yalıtım, ısı yalıtım, enerji israfının binalarda korozyon ve çürümelere sebebiyet verdiğini çarpıcı fotoğraflarla sergiledi.

Panel, dinleyicilerin sorularının yanıtlanması ile son buldu. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çelik, panelistlere çiçek takdim ederken, Gemlik Belediyesi'nin bu tür organizasyonları devam ettireceğini belirtti.

Öte yandan davetlilere okullarda dağıtılmak üzere Gemlik Belediyesi'nin sivil toplum kuruluşları ile birlikte bastırdığı 'binalarda ısı yalıtımı ve enerji verimliliği' konulu kitapçıklardan verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz