Kadayıf ve pirinç patentini istiyor!

Diyarbakır, karpuz ve örgü peynirin yer aldığı coğrafi işaret listesine kadayıf ve Karacadağ pirincini de eklemek için onay bekliyor.

Kadayıf ve pirinç patentini istiyor!

Karpuz ve örgü peynirin yer aldığı coğrafi işaret listesine Diyarbakır, kadayıf ve Karacadağ pirincinin de eklenmesi için yapılan başvurunun onaylanmasını bekliyor.

İl Valiliği tarafından organize edilen "Yeni Patent ve Marka Kanunu"na ilişkin bilgilendirme toplantısı dün yapıldı.

GÜÇLÜ BİR FİKRİ HAKLAR SİSTEMİ

Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda açış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hayrettin Bahçıvancı şunları söyledi: “Günümüz ekonomilerinin temel dayanaklarından birisi bilginin üretildiği andan itibaren sahipliğini ve korunmasını sağlayan fikri haklar sistemidir. Ülkeler, güçlü bir fikri haklar sistemi oluşturmadıkça bu hedefe varmalarının pek mümkün olmadığı, varılsa bile sürdürülebilir olamayacağının bilinciyle hareket etmek zorundadırlar.”

KÜLTÜRLERİMİZİN CANLILIĞI

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ise şunları söyledi: “Diyarbakır kadim bir şehir ve tarihin her döneminde canlı kalmayı başarabilmiş bir kent. Bu kadim kültür içerisinde birçok değeri barındırmaktadır. Fakat değerlerimizi tanıtma noktasında istediğimiz seviyelerde değiliz maalesef. Valimizin talimatlarıyla ajansımız öncülüğünde İlimizde bu konuda çalışmaları başlattık. Kendimize belirli stratejiler ve hedefler belirledik. İnşallah bu hedeflere ulaşmayı planlıyoruz.”

VALİ AKSOY'YA TEŞEKKÜR

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar ise şöyle dedi; “Diyarbakır’a gelişimize bu programı düzenleyerek öncülük eden başta Sayın Valimize ve İl yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Sınai mülkiyet kanunun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi ülkemiz adına sınai anlamda çok büyük bir kazanım olmuş oldu. Yeni sistemi tüm halkımızla paylaşmak bizim için önemli bir görev. Bu çerçevede bugün burada bir aradayız.”

Daha sonra konuşan İl Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye'de yeni bir patent ve marka kanunu çıktığını, bu kapsamda Türk Patent Enstitüsünün de yeniden yapılandırıldığını söyledi.

PATENT BEKLİYOR

Diyarbakır'da coğrafi işaret konusunda eksiklerin olduğunu gördüklerini ve bu konuda bir çalışma yapılmasını istediklerini dile getiren Aksoy, şöyle konuştu: "Diyarbakır'a baktığımızda patentle ilgili Türkiye'de ilk yasal mevzuatın oluştuğu 1995'ten itibaren 86 başvuruyla ilimiz patent konusunda 36'ncı sırada yer alıyor. Ancak bu 86 başvurudan sadece 3'ü tescil edilmiş. Yüzde 3,5 gibi başarı oranımız var. Marka başvurularına baktığımızda da 3 bin 631 başvuru yapılmış ve bin 912'si tescil edilmiş. Bunlara da baktığımızda yüzde 53'lük bir başarı var."

Diyarbakır'ın bölgenin önemli kadim bir şehri olduğunu vurgulayan Aksoy, ilin tarihsel süreç, tarım, sanayi anlamında birçok birikime sahip olduğunu aktardı. Aksoy, Diyarbakır'ın şu ana kadar coğrafi işaretlemede kabul gören sadece 2 ürünü olduğuna işaret ederek bunlardan birinin Diyarbakır karpuzu diğerinin ise örgü peyniri olduğunu belirtti. İki başvuru daha yapıldığını, bunların ise Diyarbakır kadayıfı ve Karacadağ pirinci olduğuna dikkati çeken Aksoy, bu konuda işlemlerin sürdüğünü anlattı.

KARPUZ VE PİRİNÇ

"Bu değerlerimizi ekonomik anlamda bize fayda sağlayacak bir boyuta taşıyabilmeyi hedefliyoruz." diyen Aksoy, üniversitede teknopark ile organize sanayi bölgeleri bulunan Diyarbakır'da bu konuda gelecek süreçte daha fazla çalışma yapma kanaatinde olduklarını ifade etti. Aksoy, Diyarbakır'da bir farkındalık gerçekleştirmek ve ilgili kurumların görev alanlarına giren hususlarda bu çalışmayı gerçekleştirmelerini temin etmek için yapıldığını kaydetti.

KİMLER TOPLANTIYA KATILDI

Toplantıya, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Vali Yardımcısı Sercan Gökdemir, Yenişehir İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Mehmet Özel, Bağlar İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz