Kadın girişimciden mutluluk meyvesi

Beşiri ilçesinde kiraladığı 50 dönüm arazide anavatanı Tibet olan, "kurt üzümü" ya da kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı gerekçesiyle "mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry" yetiştiren girişimci Zeynep Doğanay, aynı zamanda 30 kadına da istihdam sağlıyor.

Kadın girişimciden mutluluk meyvesi

Batman'ın Beşiri ilçesinde kiraladığı 50 dönüm arazide anavatanı Tibet olan, "kurt üzümü" ya da kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı gerekçesiyle "mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry" yetiştiren girişimci Zeynep Doğanay, aynı zamanda 30 kadına da iş kapısı açtı.

 Batmanlı girişimci Doğanay, katıldığı bir toplantıda tesadüfen tanıştığı "goji berry"yi Beşiri ilçesine bağlı Yazıhan köyünde yetiştirmek için kolları sıvadı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı destekle 50 dönüm arazi kiralayan Doğanay, araziye 150 bin goji berry tohumu ekti. Yaklaşık 5 ay önce ekilen tohumlar, fidan haline geldi. Fidanların günlük bakımını yapmak için istihdam edilen 30 kadın, sabah erkenden araziye gelerek akşama kadar çalışıyor.

Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arazide çalışan kadınların günlük 65 lira yevmiye alarak evlerinin ekonomisine katkı sağladığını, kadınların tıpkı çocuklarına bakar gibi fidanlara baktığını söyledi.

Özellikle evden çıkamayan ve kenar mahallelerdeki ihtiyaç sahibi kadınları istihdam ettiğini anlatan Doğantay, 30 kadın ile her sabah araziye gittiklerini, işlerini bitirdikten sonra evlerine döndüklerini dile getirdi.

Kadınlarla beraber bitkinin tohumdan fidana gelme aşamasında yoğun çalışma yürüttüklerini aktaran Doğanay, kadınların arazide özverili şekilde çalıştığını belirtti.

Fransa'ya 3 bin 800 fidan ihraç edildi                                                 

Goji berrynin aromatik bir bitki olduğunu anlatan Doğantay, şöyle devam etti:

"Zayıflama ilacı olarak da kullanılan bir bitki olduğu için yetiştirmek istedim. Tohumu alıp sistemi kurdum. 50 dönüm arazi kiraladım. 150 bin tohum attık. Şuanda da 3 bin 800 fidanın satışını da yaptım. Serin bölgeyi seven bir bitkiydi, risk aldık ve ektik ama çok şükür tohumlarımız fidan oldu. Fransa'ya 3 bin 800 fidan sattık. Türkiye'nin farklı illerinden de talep almaya başladık. Ekim ayının sonuna doğru fidanlarımızın tamamını bitirmeyi hedefliyoruz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle başladığı işi yaygınlaştırmayı hedeflediğine işaret eden Doğanay, "Fidandan sonraki aşamaların üstesinden de bakanlığın verdiği Genç Çiftçi Destekleme Kredisi ile geldik. İlk olarak Beşiri'de başladık ama önümüzdeki dönem inşallah Sason ilçesinde de ekimini yapacağız." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz