Kapıda eylem!

Şırnak'ın Silopi İlçesi'ın Irak'a açılan Habur Gümrük Kapısı'nda görevli memurların keyfi olarak ceza kestiğini iddia eden kamyon sürücüleri, Türk bayrağı açarak, Habur'a gidiş yolunu 3 saat trafiğe kapattı.

Kapıda eylem!

Habur Gümrük Kapısı'ndan Irak'a yük taşıyan ve karşılığında mazot getiren kamyon sürücüleri, dönüş yolunda kapıda görevli memurlarının, araçların depolarında ölçüm yapmadan, 100 ile bin lira arasında para cezası kestiğini iddia ederek, bugün Habur-Silopi arasında yol kapama eylemi yaptı.

ŞOFÖRLERİN EYLEMLERİ

Türk bayrakları taşıyan ve Şırnak Özel İdare Sekreterliği'ne ait TIR parkında eylem yapan sürücülerden Mustafa Bayar, "Her gelen araca kendi kafalarına göre ceza kesiyorlar. Depoları hiç ölçmeden, ceza kesiyorlar. İtiraz eden olsa da bu cezayı artırıyorlar. Yetkili kurumların buna bir 'dur' demesi lazım. Çünkü bu şekilde hiç kazanmıyoruz. Irak'a zararına gidip geliyoruz" dedi.

Bir başka sürücü Osman Yüksel ise, her kamyonun 350 litremazot getirdiğini belirterek şunları söyledi:

"Ancak 150 litreye bile ceza yazıyorlar. Çoğu zaman nakit para bulamıyoruz ve zor durumda kalıyoruz. İstediğimiz standart bir fiyat belirlesinler. Bize 'bu kadar mal getir' desinler, biz de ona göre getiririz. Ceza da yemeyiz. Bize herhangi bir şey sormadan ceza yazıyorlar. Bunu yazarken de bize hakaret ediyorlar. Yetkililerden yardım bekliyoruz."

Yaklaşık 3 saat süren eylemin ardından soförler karayolunu tarfiğe açarken, sürücüler TIR Parkı'nde bekleyişlerini sürdürüyor.

BELLİ MİKTARIN ÜSTÜ VERGİLENDİRİLİYOR

Gümrük memurları, Kuzey Irak'tan yurda geçiş yapan kamyon ve TIR'lardaki standat depolarının dışında getirdikleri akaryakıtı vergilendiriyor. Buna göre kamyonlar için 350 litre, TIR için ise 550 litreden fazla olduğu tespit edilen her litre mazot için 2.7 TL'den hesaplanarak vergi alınıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz