Kentsel Dönüşüm Dinamosu: “Türkiye’de deprem, Brezilya’da sel”

4 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi (DİZ) öncesinde belediyelerle olan ilişkileri geliştirmek amacıyla Brezilya, Arjantin ve Şili’ye giden heyet, izlenimlerini raporlaştırdı. İstanbul’un imarında söz sahibi olan heyetin gözlemlerinden oluşan rapordan çıkan sonuçlar bir hayli ilginç.

Kentsel Dönüşüm Dinamosu: “Türkiye’de deprem, Brezilya’da sel”
015 yılları arasında sel ve toprak kaymaları nedeniyle 157 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye depreme yönelik olarak 2012 yılında “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”, yani kamuoyunda “Deprem Yasası” ya da “Afet Yasası”nı yürürlüğe soktu. Latin Amerika ülkelerinde ise böyle bir yasa bulunmuyor, ancak sel ve heyelanla mücadele eden ülkelerde de kentsel dönüşüm kentlerin önemli gündem maddelerinden. 1 Ağustos tarihleri arasında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek Yaz Olimpiyatları için yürütülen faaliyetler de İstanbul’a örnek olabilir nitelikte. Konuklarına ve uluslararası kamuoyuna daha güzel görünmek için olimpiyatlara verilen desteği kentin dönüşümü için kullanan Rio de Janeiro’da, olimpiyatlar için inşa edilen mekanların daha sonra başka amaçlar için kullanılabilecek şekilde olması planlanıyor. İstanbul heyetinin de örnek aldığı uygulamaya göre Rio, olimpiyat sonrası kentin 4 bir yanında olimpiyat tesisleri inşa ederek kentin geneline yayılmayı hedefliyor. Öte yandan kentin her bir köşesinin gelişmesinin hedeflendiği bu anlayışa göre olimpiyatlarda kapalı spor salonu olarak kullanılan bir bina sonrasında okula dönüştürülebilecek. İstanbul’da yapılacak büyük çaplı organizasyonların imarında bu anlayışı dikkate alacaklarını belirten Taşyürek, yatırımların sadece o günle sınırlı kalmaması ve atıl kalmaması için çalışmalar yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. 8 Şubat tarihleri arasında Şili'nin başkenti Santiago, Arjantin'in başkenti Buenos Aires, Brezilya'nın Sao Paulo ve Rio de Janerio şehirlerini ziyaret etti. Heyette Ebubekir Taşyürek’in yanı sıra İBB meclis üyeleri Ahmet Bilal Kıymaz, Osman Demir, Sami Şahin, Temel Başalan, Eren Özdemir, Fatih Poyraz, Ali Rıza Yılmaz, Fatih Üstünbaş ile İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, Mali Hizmetler Daire Başkanı Kenan Kırtıl, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Muhammet Koçoğlu, Emlak Yönetimi Daire Başkanı Yaşar Parlak, Encümen Müdürü Ayhan Kılınç, ve Dış İlişkiler Müdür Yardımcısı Fahri Murat Tuncay katıldı.

DAR GELİRLİLER İÇİN 50 METREKARE BÜYÜKLÜĞÜNDE SOSYAL KONUT
Güney Amerika’nın en büyük kenti olan Sao Paulo’da kentsel alanın yüzde 20 si kentsel yenileme alanı olarak belirlendi. Afet riski bulunan dere taşkın alanlarının ıslahının amaçlandığı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, risk altındaki yaklaşık 80 bin yapı tahliye edilerek sosyal konutlar üretilmiş. Rapora göre, bu konutlar kredi destekli veya bedeli ödenerek tahliye edilmiş, ayrıca dar gelirliler için 50 metrekare büyüklüğünde konutlar üretilmiş.

(FOTOĞRAF)

Kaynak: Diyarbakır Söz