Görüş Bildir

Kuyumcularda nakit sıkıntısı

DÖVİZLE beraber yükselen altın fiyatları, tasarruf sahiplerini harekete geçirdi. Yastık altındaki altınını bozdurmak isteyenler Kuyumcular Çarşısı'nın yolunu tutunca, esnafın elindeki nakit azaldı.

Kuyumcularda nakit sıkıntısı

ABD ile Türkiye arasındaki kriz nedeniyle dolar kurundaki yükseliş, altın fiyatlarını da etkiledi. Altınını nakte çevirmek isteyenler, tarihi Kuyumcular Çarşısı'ndaki kuyumcuların yolunu tuttu. Elindeki altının bozdurmak isteyenlerin sayısı artınca, kuyumcular alışverişlerde nakit sıkıntısı yaşamaya başladı.

'DALGALANMA SÜRERSE ALIŞVERİŞ OLMAZ'

Fiyatlardaki dalgalanma sona ererse tüketicinin alışverişe başlayacağını söyleyen kuyumcu Gökhan Özer, sürecin birkaç hafta devam edebileceğini dile getirdi. Özer şöyle konuştu:

"Müşteri belli bir fiyatın oturduğunu, artık o fiyattan alışveriş yapmanın güvenli olduğunu hissedinceye kadar bu durgunluk sürecek. Tüketicinin fiyata alışması gerekiyor. Yükselen fiyat oturursa tüketici fiyatı kabullenip alışveriş yapar. Ama dalgalanma sürerse, alışveriş olmaz. Bugünlerde zorunlu olan alışverişler dışında pek iş olmuyor. Müşteriler, çeyrek altın alacağına gramı tercih ediyor. Çünkü çeyrek altın fiyatı 450 liraya dayandı. Daha küçüğü tercih ediliyor."

'ALTIN YERİNE PARA TAKIYORLAR'

Çarşı esnafından Aytekin Saymaz ise vatandaşların çarşıya sadece altın bozdurmak için geldiklerini söyledi. Piyasada para olmadığı için istikrarlı bir alışveriş ortamı da oluşmadığını dile getiren Saymaz, "Geçen hafta fiyatlar yükseldi ve insanlar elindeki altını bozdu. Zamanında elindeki altını 100 liraya alan, 200 liraya sattı. Para sirkülasyonu olmayınca bizde de nakit kalmadı. İnsanlar düğünde altın yerine para takıyorlar. Bu aylar alışverişin yoğun olması gerekir. Ama satışlarımız çok azaldı" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi