Kuzular doğuyor

Baharın müjdecisi olarak görülen kuzuların doğmaya başlaması, yetiştiricilerin yüzünü güldürdü.

Kuzular doğuyor

Diyarbakır'da baharın müjdecisi olarak görülen kuzu doğumlarının başlamasıyla yetiştiricileri tatlı bir telaş sardı. Şubat ayının ilk günlerinde başlayan kuzu doğumları, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mesaisini artırdı.

Yetiştiriciler, gün doğmadan başlayıp gece saatlerine kadar sürdürdükleri zahmetli ve yorucu uğraşın verdiği yorgunluğu, dünyaya gelen kuzuları kucaklarına alarak unutuyor. Kış mevsimi nedeniyle ağıllarda beslenen kuzuların sesleri, yetiştiricilere farklı bir sevinç yaşatıyor.

Koyunları, kuzularıyla 24 saat boyunca başka bir ağılda bekleten küçükbaş hayvan yetiştiricileri, kuzuların süt emme alışkanlığı edinmesi için yaptıkları bu uygulamanın ardından hayvanları tekrar diğer ağıllara alıyor.

Ergani ilçesine bağlı 60 hane ve 450 nüfuslu Kabasakal köyünde hayvancılık yapan Hanifi Kahraman, bahar müjdecisi olarak bilinen kuzuların doğmasının sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

KUZULAR DOĞURMAYA BAŞLADI

Kahraman, "Kuzular yaz ve kış aylarında doğuyor. Mayıs ve temmuzda doğuyorlar. Kışın doğduğunda baharın müjdecisi oluyor. Hayvanı iyi beslerseniz iki doğuran tek hatta 3 doğuran oluyor. Devletten de az destek alıyoruz. Hayvan başına 25 TL veriliyor. 300 hayvan adıma kayıtlı var. Desteğin 100 TL olması gerekiyor. Bir torba yem 40 TL'ye çıktı." dedi.

Kahraman, devletin çiftçilere vereceği 300 koyun desteği sayesinde et sıkıntısının kalmayacağını belirterek şunları söyledi:

"Ne kadar destek verirse hem millete hem devlete kârlı çıkar. Şehir merkezinde yaşayan bazı insanların durumu düşüktür; geçimini zor sağlayabiliyorlar ama köye gelirse faydalı olacağına inanıyorum. Geçimimizi hayvancılıktan yapıyoruz. 300 koyun alacak olurlarsa 300 koyun 300 dönüm tarladan daha kârlı oluyor. Çiftçilikte pek fazla bir kar yok mazot, gübre gibi masraf oluyor. Sıcaklığın mevsim normallerin üzerinde seyretmesinde dolayı kuraklık oldu. Bu da bizi etkiliyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz