Lice, bal üretimini artırmak istiyor

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yıllık 35 ton olan organik bal üretiminin artırılması hedefleniyor.

Lice, bal üretimini artırmak istiyor

PKK'ya yönelik başarılı operasyonların ardından tarım ve hayvancılık alanında bölgenin potansiyeli ortaya çıkıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle Diyarbakır'ın Lice ilçesinde halkın arıcılığa olan ilgisi artıyor. İlçede yıllık 35 ton organik bal üretiminin artırılması hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nevzat Yıldız, illçede arıcılıkla uğraşanların 2 bin 500 kovanı olduğunu söyledi.

Lice'deki bitki florasının arıcılık için çok uygun olduğunu, arıcıların hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duymaksızın bölgede yetişen endemik türler üzerinde arılarını yetiştirdiğini aktaran Yıldız, bal üretiminden çok memnun olduklarını belirtti.

BAL ÜRETİMİNİ ARTIRMAK

Elde edilen bala ilginin yoğun olduğunu, kovan başına 13-15 kilogram bal elde edildiğini anlatan Yıldız, arıcılık yapanlara desteklerin devam ettiğini bildirdi. Yıldız, "Üretimin daha ileriye taşınması için vatandaşımıza destek vermeye devam edeceğiz. Balımızın Lice balı olarak piyasada yer almasını istiyoruz. Üretim belli bir seviyeye çıkarsa patent alınması için vatandaşlarımıza destek olacağız." dedi.

Bakanlığın verdiği desteklerle ilçede arıcılığa olan talebin arttığını dile getiren Yıldız, ilçenin arıcılığa elverişli olması nedeniyle üreticileri teşvik ettiklerini sözlerine ekledi.

Hobi olarak başladığı arıcılığı severek yaptığına işaret eden Kutbettin Gözen, 10 yıl önce tek kovanla başladığı arıcılıkta şimdi 300 kovanı olduğunu söyledi.

İnsan sağlığını da düşünerek bu işi yaptığını aktaran Gözen, şunları kaydetti:

"Arıları 2 bin 400 rakımlı yaylaya götürüyoruz. Yaylada arılar kekik ve gevenle besleniyor. Kazanç sağlıyoruz. Bu işi severek yapıyorum. Şeker hiç kullanmıyoruz. Balımız organiktir. Yılda 500 ile 700 kilogram arasında bal alıyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz