Görüş Bildir

Makedonya yatırıma çağırıyor

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin Makedonya'ya düzenlediği iş gezisinde konuşan Makedonya Başbakanı Nikolai Gruevski, "Birçok Avrupa ülkesi ile birlikte Türk iş adamlarının burada yatırım yapma heyecanın görmekten çok mutluyum.

Makedonya yatırıma çağırıyor

Yatırımları kolaylaştırmak için, bürokratik işlemleri minimuma indirdik, vergileri sıfıra çektik. Yaptığımız bu reformlarla birlikte Türk iş adamlarını da yatırım yapmak için ülkemize davet ediyoruz" dedi.
İZSİAD ve Makodenya Yabancı Yatırımlar Bakanlığı tarafından Başkent Üsküp'te düzenlenen 'Makedonya Cenneti Toplantısı'na İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) kalabalık bir heyetle katıldı. 70 kişilik heyette İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, yardımcıları Mukaddes Çelik, Hayati Ertuğrul, Taner Telcioğlu, yönetim kurulu üyeleri ve 70 işadamı katıldı. Özel uçakla saat 10.00'da Üsküp'e gelen ve Başbakanlık binasına geçen heyeti Makedonya Yabancı Yatırımlar Bakanı Jerry Naumof ve Makedonya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Daniela Arsovksa karşıladı. Toplantıya Makedonya Ekonomi Ve Tarım Bakanlığı Yardımcısı Hristiyan Dalev, Ulaştırma Bakenı Mile Janakievski, Turizm Tanıtım ve Yabancı Yatırım Ajansları'nın temsilcileri ile Makedon işadamları katıldı.

BAŞBAKANLIK BİNASINDA BİR İLK 

Makedonya Cumhuriyeti İzmir Ateşesi Alev Süleyman'ın sunum yaptığı toplantının açılış konuşmasını Yabancı Yatırımlardan Sorumlu Bakan Jerry Naumof yaptı. Naumof Makedonya tarihinde bugün bir ilkin gerçekleştiğini belirterek, "Bugün başbakanlık binamızın ve ülkemizin tarihinde ilk kez bir ülkenin, yani Türkiye'nin işadamlarını burada ağırlamaktan ve ticaret ekonomik toplantı yapmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

YATIRIMCI İÇİN SIFIR VERGİ 

Naumof, Türk işadamları ve siyasetçileri ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi, "Ülkemizde yapılacak yabancı yatırımların tamamı, Türkiye de dahil olmak üzere sadece kanunlarla değil Anayasa ile teminat ve koruma altına alınmıştır. Yani hiçbir yatırım riski yoktur. Şu anda ülkemizde 400'e yakın boş fabrikamız var. Bu fabrikaları yeni yatırımlar için yabancılara sunuyoruz. Makedonya'da yatırım yapacak işadamları ve şirketler için vergi tamamen sıfırdır. Gelir vergisi ve KDV yoktur. En iyi yatırım destinasyonu açısından dünyada 29'uncu sıradayız. Yatırımcılar için 10 yıl vergiden muaf olan ekonomi bölgelerimiz vardır. Yatırım bölgelerindeki arsalar ücretsizdir. Ücretli olan yerlerde ise metrekareye ödenen kira bedeli yıllık olarak sadece 10 centtir. Yani çok cazip yatırım şartları vardır. Mobilya, altın, bakır mermer sektörü ile otoyol konularında yatırım yapabilirsiniz. TAV sayesinde güzel bir havaalanı açtık. Halk Bankası yatırım yaptı. Cevahir grubu da burada yatırım yapıyor. Makedon Türk ve Çin şirketlerinin ortak çalışmaları da sürüyor" dedi.
Makedonya Ticaret Odaları Birliği Başkanı Daniela Arsovksa da Türkiye'nin kendileri açısından önemli ve ayrıcalıklı bir yeri olduğunun altını çizdi, her türlü kolaylığa hazır olduklarını bildirdi.

HEDEF BİR MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ

Kısa bir konuşma yapan İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ise Türkiye ve Makedonya arasındaki ticaret ilişkilerini geliştirmek için son derece uygun şartlar olduğunu belirterek, "Makedonya ile şu andaki ticaret hacmimiz 400 milyon dolar. İş insanları olarak bu oranı 1 milyar dolara çıkarmak, hem İzmir'e hem de ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz. Sanayi, enerji, tarım ve turizm alanlarındaki iş birliği ile ticaret hacmini daha da geliştireceğiz" dedi.
Enerji, jeotermal, doğal gaz ve madencilik sektörü ile ilgili Türk iş insanlarının sorularını Makedonya Ekonomi Bakan Yardımcısı Hristiyan Dalev yanıtladı.

BAŞBAKAN GRUEVSKİ DE TOPLANTIYA KATILDI

Toplantının sonunda Makedonya Başbakanı Nikolai Gruevski de toplantıya katıldı. Başbakan Gruevski, "Birçok Avrupa ülkesi ile birlikte Türk iş adamlarının burada yatırım yapma heyecanın görmekten çok mutluyum. Yatırımları kolaylaştırmak için, bürokratik işlemleri minimuma indirdik, vergileri sıfırlara kadar çektik. Dünya Bankası'nın raporlarına göre iş yatırımı yapma konusunda lider ülkeler arasına girmeyi başladık. Şirket açma ve yatırımları kolaylaştırma açısından ise üçüncü sıradayız. Yaptığımız bu reformlarla birlikte Türk iş adamlarını da yatırım yapmak için ülkemize davet ediyoruz. Dört saat içerisinde Makedonya'da iş yeri açabilirsiniz, şirket kurabilirsiniz. Avrupa çapında ticaret yapmak için en iyi olanaklara sahip bir ülkeyiz. Bu nedenle kendimizi sizlere çok iyi anlatmalıyız" dedi. Gruevski ABD ve İngiliz şirketlerinin yanı sıra Makedonya'da yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısınında hızla arttığını söyledi.

GÖKDEMİR:AB İLE BAĞLARI GÜÇLENECEK

Toplantıda Makedonya'nın jeotermal kaynakları ile ilgili soru yönelten Megapol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir ise "İzmirli iş adamları olarak sadece ilimizde, ülkemizde değil yakın ülkelerde yapılabilecek yatırım olanaklarınıda yerinde görme amacıyla yaptığımız bu iş gezisi gerçekten çok yararlı oldu. Öncelikle bulunduğumuz ilimiz ve bölgemizle birlikte yapılabilecek yurt dışı yatırımların önemini biliyoruz. Makedonya'nın özellikle AB'de olması burada yatırım yapacak iş insanlarımızın AB ile bağlarını da güçlendirecek, ilişkilerini geliştirecek. Bu açıdan toplantının çok yararlı geçtiğine inanıyorum" dedi.
Toplantıdan sonra açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise "İzmir'de birçok Makedonyalı yaşıyor. İki toplum olarak birbirimize çok yakınız. Bugün düzenlenen Başbakanlık ve bakanlık düzeyindeki ekonomi toplantısı hem İZSİAD Üyelerimizin toplantıda kendilerini, projelerini ve yatırımlarını tanıtmaları hemde AB'de yatırımlar açısından etkin bir ülke konumunda olan Makedonya'da yapılabilecek yatırımlarla ilgili en üst düzeyde bilgi edinme olanağı buldular. Bu nedenle dış ülkelerde yapılacak yatırımlar açısından önemli ve yararlı bir toplantı oldu" dedi.
Toplantının öğleden sonraki bölümlerinde Makedon ve İZSİAD işadamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi