Maliye bakanı açıkladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, işsizlik rakamlarına ilişkin, "Ekonomide işler iyi gidiyor, bu ortaya çıkan gösterge buna önemli anlamda destek veriyor. İstihdam alanında çarklar çalışıyor ve ekonomi istihdam üretmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Maliye bakanı açıkladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, işsizlik rakamlarına ilişkin, "Ekonomide işler iyi gidiyor, bu ortaya çıkan gösterge buna önemli anlamda destek veriyor. İstihdam alanında çarklar çalışıyor ve ekonomi istihdam üretmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, A Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı mart ayı işsizlik rakamlarına ilişkin Ağbal, ekonomide iyi gelen rakamlara yeni bir rakam eklendiğini söyledi. İşsizlikte beklentinin yüzde 10,4 civarında olduğunu hatırlatan Ağbal, "Açıklanan rakam yüzde 10,1. Dolayısıyla beklentilerden daha iyi bir performans" dedi.

Geçen sene mart ayında ölçülen işsizlik oranının, yüzde 10,6 olduğunu anımsatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla ekonomide işler iyi gidiyor, bu ortaya çıkan gösterge buna önemli anlamda destek veriyor. Açıklanan rakamlara baktığımız zaman son bir yılda ekonomide 1 milyon 40 bin kişiye istihdam oluşturmuşuz. Yani ekonominin istihdam alanında çarklar çalışıyor ve ekonomi istihdam üretmeye devam ediyor. Bence güzel bir haber. Bizim bu sene için işsizlikle ilgili beklentimiz OVP'de ortaya koyduğumuz hedef yüzde 10,2, şu anda açıklanan rakam 10,1. Bizim 2016 ile ilgili yüzde 4,5 büyüme hedefimiz var, buna bağlı olarak da bir istihdam ve işsizlik hedefimiz var. İlk çeyrekte büyümeyle ilgili rakamlar gayet iyi geldi. Önümüzdeki çeyreklerde de eğer hedeflere uygun bir şekilde devam ederse, işsizlik tabii ki istiyoruz ki hedefimizden de daha iyi bir şekilde aşağıya gelsin, onun altına düşsün."

- Yatırım reformu paketi

Ağbal, yatırım reformu paketine dönük de pakette vergiyle ilgili konularda kapsamlı düzenlemeler yaptıklarını, yatırım ortamında maliyetleri aşağıya çeken düzenlemeler gerçekleştirdiklerini, Ar-Ge ve inovasyonun daha fazla yapılmasını sağlayacak teşvikler getirdiklerini söyledi.

Finans sektörü üzerindeki maliyetlerin aşağıya çekilmesi ve uygulama farklılıklarının ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemeler getirdiklerini ifade eden Ağbal, "Türkiye'yi hem bir bölgesel, global hizmet merkezi yapmak istiyoruz, hem de global şirketlerin bölgesel operasyonlarını yürüttükleri, bölgesel yönetim merkezlerinin kurulduğu bir ülke haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili önemli düzenlemelerimiz var" diye konuştu.

Düzenlemenin detayları hakkında bilgi veren Ağbal, Türkiye'de şirket kuruluşlarını hem maliyet olarak aşağıya çekecek, hem de süre olarak kısaltacak, kolaylaştıracak çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Damga vergisinden kaynaklanan maliyetlerin aşağıya çekilmesini amaçladıklarına dikkati çeken Ağbal,  "Bu yaptığımız düzenlemelerle özel sektöre gelen bu yükü, önemli ölçüde aşağı çekeceğimizi düşünüyorum. Bu hem kayıtlılığa destek olacak, hem işletmelerin maliyetlerini aşağıya çekecek ve daha rekabetçi olacaklar. Böylelikle sözleşmelerin düzenlenmesi sırasında taraflar arasında buradan doğan maliyet, dolayısıyla ortaya çıkan tartışmalar da tamamen bitecek." ifadelerini kullandı.

Bakan Ağbal, hazırladıkları paketi bu hafta içerisinde Meclise göndereceklerini belirterek, "Gerek vergi ile ilgili konular gerek Turkuaz kartla ilgili konular olmak üzere tüm bu yatırım ortamı iyileştiren konuları inşallah süratle Meclise getireceğiz ve yine umuyorum ki Meclis kendi çalışma takvimi içerisinde süratle bunu yasalaştıracak" değerlendirmesini yaptı.

-Yurt dışında arazi kiralanması

Yurt dışında arazi kiralanmasıyla ilgili bir soru üzerine Ağbal, Türkiye'nin ihracatını, üretimini büyütecekse, üretim ve ihracatta maliyetleri aşağıya çekecekse ve tedarik güvenliğini sağlayacaksa rekabet içinde bulunduğu ülkeler ne yapıyorsa, onu yapması gerektiğini söyledi. Ağbal, "Bugün Türkiye ihtiyaç olan ürünleri farklı ülkelerde üretecek, ülkeye getirecek, onları daha fazla katma değerli ürün haline getirmek suretiyle yurt dışına ihraç edecek veya iç piyasada bunları değerlendirecek" diye konuştu.

Taşeron konusunda nihai durumun ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine de Bakan Ağbal, mevcut çalışmanın devam ettiğini, birçok farklı kurumla istişare edildiğini söyledi. Ağbal, "Kimse şundan endişe etmesin, hükümetimizin taşeronlarla ilgili ortaya koyduğu bir gündem vardır, bir hedef vardır. Biz bunu süratle gerçekleştireceğiz" dedi.

Söz konusu çalışmayı en kısa zamanda bitirme niyetinde olduklarını dile getiren Ağbal, çalışmayı bitince kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

- Karşılıksız çeke hapis cezası iddiaları

Ağbal, karşılıksız çeke yeniden hapis cezasının geleceği iddialarının sorulması üzerine, piyasada son dönemde gündeme getirilen çekle ilgili sıkıntı ve yakınmaların hükümet olarak kendilerini bir çalışmaya sevk ettiğini anlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu konuda yürüttüğü bir çalışma olduğunu hatırlatan Ağbal, bu çalışmaya Adalet Bakanlığının da dahil olduğunu kaydetti.

Hükümet olarak bununla ilgili yasal düzenleme hazırlıklarının bulunduğuna işaret eden Ağbal, sözlerini şöyle bitirdi:

"Farklı seçenekleri masaya yatırdık, farklı seçenekleri konuşuyoruz. Her bir seçeneğin muhtemel sonucu ne olur, piyasa tarafından nasıl değerlendirilir, bunlara bakıyoruz. Bütün seçenekler masada ama bütün bu çalışmaların nihai amacı gerçekten piyasada iş disiplinini bozmayalım, alışverişlerde kurduğumuz sistem daha fazla güvence versin ve bir şekilde sürdürülemez yeni bir sistem içerisine girmeyelim. Bunun için piyasanın da kabul edebileceği, hem alıcının hem satıcının 'doğru düzenleme budur' diyeceği bir düzenlemeyi ilgili sivil toplum örgütleriyle istişare ederek yapmak istiyoruz ama bunu da bir an önce yapmamız gerektiğinin farkındayız."

Kaynak: Diyarbakır Söz