Görüş Bildir

Mangal kömürüne Diyarbakırlı teri!

Diyarbakır ve Mardin gibi faklı kentlerden Malatya'nın Arguvan ilçesine gelen ve mangal kömürü yapımında çalışan mevsimlik işçi ailelerinin zorlu mesaisi başladı.

Mangal kömürüne Diyarbakırlı teri!

Kimi ailesi kimi de sevdiklerini memleketlerinde bırakarak ekmek parası için çalışmaya gelen işçiler, ilçenin Eymir Mahallesi'ne yaklaşık 5 kilometre uzakta bulunan bir dağın sırtına kurdukları çadırda ekmek mücadelesi veriyor.

Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan, traktörlerle yolun bitimine kadar giden yevmiyelik işçiler, aracın durduğu yerden itibaren ise yürüyerek meşelerin bulunduğu alanlara dağılıyor. Zorlu bir yürüyüşün ardından çalışma alanına gelen erkek ve kadınların kimi motorlu testereyle kimi ise tahra yardımıyla mangallık kömür yapmak için meşe kesiyor.

Çocukların da anne ve babalarına yardım ettiği bu zorlu yaşamda çadırlarda kalan erkek ve kadınlar da günlük işleriyle, yemek ve tandırda ekmek yaparak günlerini geçiriyor.

- Yevmiye 45-80 lira

Kasım ayına kadar devam edecek olan zorlu mesaide işçiler ise 45-80 lira arasında yevmiye alarak geçimlerini sağlıyor.

Diyarbakır'dan çalışmak için Malatya'ya gelen Ferhat Tekin (26), AA muhabirine yaptığı açıklamada, karların erimesinin ardından bulundukları yere geldiklerini ve yaklaşık 70 kişiyle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Hayat şartlarının oldukça zor olduğunu ancak memleketlerinde düzenli bir işin olmamasından dolayı 10 yıldan beri mangallık kömür için alın teri döktüğünü aktaran Tekin, Kasım ayına kadar çalışmalarının her gün aynı zorlukla geçtiğini ifade etti.

- "Normal bir gelirimiz olsa burada çalışır mıyız?"

Çalışma koşullarını "Burada çalışmanın en güzel yanı temiz havası" diye özetleyen Tekin, şunları söyledi:

"Biz bu işe alışmışız, başka bir iş yapamıyoruz. Memleketimizde düzenli bir hayatımız yok. Olmadığı için de buna katlanmak zorunda kalıyoruz. Bizim normal bir gelirimiz olsa... Kimse gelip bu dağda çalışmaz. Ben bu işi 10 yıldır yapıyorum. Birçok kez kaza geçirdim, şükür bir şey olmadı."

Kürtçe konuşan Sebiha Yaşar (29) da 5 çocuğu olduğunu ve eşiyle meşe kestiğini kaydetti.

Sabah kalktıktan sonra ulaşımı zor olan dağlara geldiklerini söyleyen Yaşar, ekmek parası için mecburen çalıştıklarını ifade etti.

Çocukların ikisini memlekette bıraktıklarını anlatan Yaşar, "Sabah 8'den akşam saatine kadar burada çalışıyoruz. Ondan sonra eve gidip çay, yemek, ekmek yapıyoruz." diye konuştu.

Mecbur kaldıkları için çocuklarını okulları kapanmadan buraya getirdiklerini aktaran Yaşar, taşımalı eğitimle bile olsa evlatlarının Malatya'da okula gitmesini istiyor.

Mardin'in Derik ilçesinden gelen Sevdat Gezmez de eğitimlerine ara verdikleri çocuklarının okula gitmelerini istediğini dile getirdi.

Anne ve babasına dağda yardım eden 13 yaşındaki İsmail Gezmez, 3 yıldır ailesiyle memleketinin dışına çıktığını ve onlara yardımcı olduğunu kaydetti.

İşlerin tamamlanmasına kadar ailesiyle çalışmaya devam edeceğini anlatan Gezmez, büyüyünce avukat olmak istediğini ifade etti.

- Büyüyünce asker olmak istiyor

10 yaşındaki Yasin Yaşar ise Mardin'den geldiğini ve odun toplayarak annesine babasına yardım ettiğini söyledi.

Evlerine gitmeyi beklediklerini anlatan Yaşar, büyüyünce asker olmak istediğini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi