Görüş Bildir

Manisa'da kırmızı ete şap tehdidi

Manisa'da büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle tüm hayvan pazarları kapatılırken, il genelinde hayvan giriş-çıkışları da durduruldu. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kasaplar Temsilcisi Rıdvan Keçeci, şap hastalığı nedeniyle et fiyat artışlarının olacağını söyledi.

Manisa'da kırmızı ete şap tehdidi
Manisa, şap hastalığına teslim oldu. 'Asya- 1 Virüsü' veya 'Nepal Şapı' olarak adlandırılan virüs nedeniyle Manisa'daki tüm hayvan pazarları kapatıldı. İlin büyük bölümü karantinaya alındı. İl genelinde hayvan giriş ve çıkışları da tamamen durduruldu. İl genelindeki 227 bin 811 büyükbaş hayvandan 118 bini aşılandı. Kalan diğer haşvanlar da aşılama programına alındı. Durum böyleyken, sektör temsilcilerinin yaşadığı bu olumsuzlukların fiyatlara yansıyacağı gündeme geldi. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kasaplar Temsilcisi Rıdvan Keçeci, yaptığı açıklama ile şap virüsü sebebi ile büyükbaş hayvanlarda meydana gelebilecek kıtlığın, önümüzdeki günlerde fiyat artışına neden olacağını söyledi.
KIRMIZI ETE ZAM KAPIDA
Şap hastalığının genel olarak gebe hayvanlarda yavru atmaya, özellikle genç hayvanlarda buzağılarda yüksek oranda ölümlere neden olurken, süt ve et veriminde yüzde 10 ile yüzde 15 arasında kayba yol açtığını belirten Keçeci, "Manisa Bölgesi'nde ortaya çıkan şap hastalığı genel anlamda kırmızı et fiyatını olumsuz şekilde etkileyerek, önümüzdeki günlerde fiyat artışına neden olacak. Şu an zaten kırmızı ete karşı arz-talep meselesi devam ediyor. Bugün şap hastalığından dolayı her ne kadar insanlarda kırmızı et tüketimi azalsa da genel anlamda sucuk ve pastırma şeklinde restoranlarda satışları devam ediyor. Bu şekilde dahi devam etmesi halinde ortaya çıkacak olan et kıtlığı doğal olarak fiyat artışına neden olur" dedi.
Hastalık nedeniyle hayvan hareketliliğinin durması nedeniyle ağır ekonomik kayıpların meydana gelebileceğini belirten Keçeci, "Şu an dana etinin kilosunu yağsız 40 lira, kıyma olarakta 38 liradan satıyoruz. Zaten yıllardır insanlarda geçim sıkıntısı sebebiyle her geçen gün kırmızı et tüketimi azalmakta. Şap hastalığı nedeniyle zam gelince ister istemez bu daha da düşecektir" diye konuştu.

 DHA

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi