Görüş Bildir

Mardin’de emlak satışları durdu

Mardinli emlakçılar, son zamanlarda yaşanan olayların bölgede emlak işini durma noktasına getirdiğini belirtti. Olayların Kürt halkına zarar verdiğini dile getiren halk ise Kürt, Türk ve Arapların birlikte yaşadığı bu topraklarda acı, kan ve gözyaşı istemediklerini söyledi.

Mardin’de emlak satışları durdu

Türkiye’de ve özellikle bölgede yaşanan son olaylar nedeniyle birçok iş sektöründe olumsuzluklar yaşanırken, emlak sektörü ise adeta durma noktasına geldi. Bölge halkının batıya yöneldiğini belirten emlakçılar, emlak işinin bölgede durma noktasına geldiğini kaydetti. Bölgede yaşanan son olaylardan dolayı her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük bir durgunluğun olduğunu aktaran emlakçı Şehmus Olgaç, konut alımı konusunda ilginin olmadığına dikkati çekti. 2 aydır iş yapamadıklarını, olayların sona ermesini ve yeniden huzur ve güvenin tesis edilmesini beklediklerini aktaran Olgaç, "Bizim elimizde olduğu gibi birçok emlakçının elinde satılık arazi, arsa, dükkan ve ev olmasına rağmen kimse gelip sormuyor bile. Alım-satım durdu. Bu olayların durmasını ve yeniden huzurun tesis edilmesini bekliyoruz" dedi.

"SIKINTI İÇERİSİNDEYİZ" Yaşanan olaylar sebebiyle işlerin adeta durma noktasına geldiğine işaret eden emlakçı Halil Akgün, "Yaşanan son gelişmelerden dolayı millette bir tedirginlik söz konusudur. Olayların yaşandığı bir memlekette haklı olarak yatırım yapılamıyor. Bu yüzden de ev almak isteyenler bölgeden almayıp batıdan ev alıyor. 2-3 aydır emlakçılar olarak iş yapmamışız. İşlerin durması da vatandaşta para olmayışından değildir. Bölgeden emin olmadığından yatırım yapamıyorlar. Bölgedeki yatırım durmuş ve emlakçılar olarak bizler de sıkıntı içerisindeyiz" diye konuştu.

"TEDİRGİN OLAN VATANDAŞLAR BATIYA GÖÇ EDİYOR" Vatandaşlardan Hüseyin Arasan ise yaşanan olaylardan tedirgin olan halkın iş yerini kapatıp batıya göç etmeye başladığını, bu da kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Son günlerde acı, gözyaşı ve kanın hakim olduğunu, bunu kimsenin hak etmediğini dile getiren Arasan, özellikle silahlı eylem ve hendek kazma gibi olayların bölgeyi olumsuz etkilediğini, bu olayların Kürt halkına zarar verdiğini ifade etti.

"MARDİN'DE TEK BİR TURİST KALMADI" Mardin'deki turist akışının tamamen durduğunu ve şehir merkezinde tek bir turistin kalmadığını aktaran Arasan, iş adamların da yatırımlarını durdurduğunu belirtti. Güneydoğu'da insanların dükkanlarını, evlerini satıp bölgeyi terk etmek durumunda kaldığını aktaran Arasan, "Kürt hakları adı altında Kürt halkına zarar veriliyor çünkü ciddi manada işler durmuş burada. Millet artık göç etmeye başlıyor. Tıpkı 90'lı yıllar gibi. Her sene Mardin'e yüz binlerce turist geliyordu. Bu olaylardan sonra artık turist de gelmiyor. Bir tedirginlik var. Bu da Güneydoğu halkı için büyük bir zarardır" şeklinde konuştu.

"BU TOPRAKLARDA ACI, KAN VE GÖZYAŞI İSTEMİYORUZ" Barışın ve kardeşliğin hakim olduğu, Kürt, Türk ve Arapların birlikte yaşadığı bu topraklarda acı, kan ve gözyaşı istemediklerini vurgulayan Arasan, "Müslüman Kürt halkının yakasından düşün. Bu yapının artık silahlarını bırakması gerekiyor. Bundan vazgeçsinler. Yasal yollarla siyasetlerini yapsınlar. Kimse ölmesin. Kandan nemalanan zihniyet, Kürt halkının yakasından düşsün artık" dedi.

"5 BİN KONUTUN YAPIMI BEKLETİLİYOR" Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de büyük bir durgunluğun olduğunu kaydeden Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap, Mardin merkezde 5 yıllık konut ihtiyacı kadar konut yapıldığını, 20 bin konutluk bir ruhsat alımı olduğunu fakat bunun 5 bininin bekletildiğini aktardı. Kasap, 6-8 Ekim olaylarının olumsuz etkisi atlatılmaya çalışılırken, komşu ülkelerdeki gelişmeler ve bölgede son dönemde artan terör olayları nedeniyle ekonomik sıkıntıların arttığını belirterek, "Son birkaç ayda yaşanan gelişmeler tüm ülkede sıkıntıya yol açtı. Diğer bölgelerde siyasi ve ekonomik sıkıntılar varken bölgemizde buna güvenlik sorunu da eklendi. Bu olaylar moral ve motivasyonumuzu son derece olumsuz etkiledi. Bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de büyük sıkıntıya yol açtı. İşlerin yeniden eskiden olduğu gibi rayına oturmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak:İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi